EU-land presser på for pristak på gass – Norge sier nei

Det forventes ingen enighet om å innføre et pristak på gass når EU-landenes 27 energiministre møtes i Brussel fredag.
MØTTE MACRON: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket fredag morgen med Frankrikes president om gass. Her med olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Javad Parsa / NTB
MØTTE MACRON: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket fredag morgen med Frankrikes president om gass. Her med olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

Ministrene skal ta stilling til en rekke krisetiltak som sammen skal hjelpe Europa gjennom en dyr vinter.

Pristak på gass er ikke et av dem, bekrefter Tsjekkias nærings- og industriminister, Jozef Sikela.

– Gasspristak er ikke på bordet i dag.

Men:

– Alt kan skje, og jeg forventer at det er neste punkt på agendaen, sa Sikela til pressen på vei inn til møtet fredag morgen.

Frankrike vil ha pristak

Flere EU-land har tatt til orde for et pristak på gass. Senest onsdag denne uken sluttet 15 EU-land seg til kravet om et gasspristak i et brev sendt til EUs energikommissær, Kadri Simson.

Et av landene som har signert, er Frankrike.

Onsdag var det en telefonsamtale mellom Jonas Gahr Støre (Ap) og Frankrikes president Emmanuel Macron, skriver Dagens Næringsliv.

Pristak på gass var tema i samtalen.

– Samarbeid mellom Norge og EU for å stabilisere gassmarkedet var et viktig tema i samtalen. Et generelt pristak på gass var en del av denne diskusjonen. Fra norsk side ga vi uttrykk for at det var viktig å unngå løsninger som har utilsiktede konsekvenser, skriver statssekretær Tale Jordbakke til DN.

Norge advarer

Norge er den største eksportøren av gass til Europa etter at Russland stengte igjen gasskranen.

Regjeringen har flere ganger advart mot en makspris på gass.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB onsdag.

Også EU-kommisjonen mener et pristak på gass kan få utilsiktede konsekvenser og har i stedet foreslått en makspris på gass fra Russland.

I tillegg foreslår kommisjonen å ta grep for å få ned prisen på gass som importeres via rørledninger fra «pålitelige partnere».

Tidligere denne måneden ble det kjent at Norge og EU har satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe med tiltak for å få ned energiprisene og stabilisere energimarkedet i Europa.

Tre tiltak

Energiministrene må fredag ta stilling til tre andre tiltak EU-kommisjonen har foreslått i sin energikriseplan:

  • Reduksjon i strømforbruket når strømmen er på sitt dyreste. Tanken er at det vil senke etterspørselen etter gass, og også prisen.
  • Inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader. Overskuddet skal gå til forbrukere og bedrifter.
  • Et «solidaritetsbidrag» fra olje-, gass- og kullselskapene. I praksis en slags skatt på profitt. Også her er tanken at overskuddet skal omfordeles.

Skal diskutere gasslekkasjer

EU har ingen tid å miste, understreker Sikela. Han forventer at ministrene fredag blir enige om å be kommisjonen legge fram en konkret liste med tiltak som kan iverksettes så snart som mulig.

– Vi må ikke stoppe her. Vi er i energikrig med Russland. Vinteren kommer. Vi må handle nå. Nå er i dag, kanskje i morgen, men ikke om en uke og definitivt ikke om en måned, sier Sikela.

Også gassrørlekkasjene i Østersjøen blir tema på fredagens møte, ifølge Sikela.

– Det er veldig alvorlig. Jeg tror ikke dette er en tilfeldighet, sier han.

– Vi må avvise enhver villet handling mot Europas energiinfrastruktur. Vi er forberedt på å møte det med en robust og samlet reaksjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også