NVE er trygge på at det ikke blir kraftrasjonering i Norge i vinter

Om det blir kraftrasjonering skjer det ikke før overgangen mellom april og mai.
Foto: NVE
Foto: NVE

Selv om Finland, Sverige, Sveits og Frankrike har gått ut med advarsler om mulig kraftrasjonering i vinter, er NVE trygge på at det ikke kommer til å skje i Norge. I hvert fall ikke før overgangen mellom april og mai til neste år. Statnett har varslet at situasjonen i kraftsystemet i Sør-Norge er ”stram”, noe som betyr at sannsynligheten for rasjonering er et sted mellom 5 og 20 prosent.

”Det blir ikke rasjonering midt på vinteren når det er på det kaldeste. Hvis det blir rasjonering, skjer ikke det før utpå våren i april-mai. Folk trenger ikke være redde for at strømmen skal forsvinne i vinter.” skriver NVE på sin nettside.

Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef i Energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, forklarer at det som gjør Norge forskjellig fra de andre landene i Europa, er at vi har et lager av vannkraft vi kan benytte oss av for å sikre nok strøm gjennom vinteren.

Men det er ikke mulig å si med sikkerhet allerede nå om Norge har nok vann i magasinene til vinterens strømforbruk. Flere medier har meldt om historisk lav fyllingsgrad i magasinene i de sørligste delene av Norge. Gjennomsnittlig fyllingsgrad i NO2 er kun 50.2%.

«Vi forventer en del tilsig i løpet av høsten, på begynnelsen av vinteren vil vi se hvor mye vann det er om det er nok vann i magasinene» sier Østenby. Hun forklarer også at ikke er et fasitsvar på hvor mye vann vi må ha i magasinene for å være sikker på at vi har nok.

”Det varierer fra magasin til magasin og område til område, og vil avhenge av nivå på både produksjon og nedbør, så det er ikke mulig å gi et eksakt nummer” svarer hun.

I følge en uttalelse fra Energy Quantified-analytiker Eylert Ellefsen til Montel må Sør-Norge ha en fyllingsgrad på 60 prosent ved utgangen av året for å unngå fare for rasjonering neste vår.

Norges kraftforsyning består av ca 90 prosent vannkraft, og den norske energibalansen, og da spesielt fra høsten til vårflommen, er veldig avhengig av variasjoner i været. Om høsten skulle bli unormalt tørr, vil det fortsatt ikke bli risiko for kraftrasjonering?

”Selv med lite tilsig denne høsten skal vi ha nok kraft til å klare oss fram til overgangen april/mai ifølge våre analyser” svarer Østenby.

Om det mot formodning ikke skulle være nok vann i magasinene til å forsyne Norge med nok strøm, må vi importere fra nabolandene. Ifølge en rapport fra Statnett kan Norge i en worst-case-scenario hvis været slår feil få inntil 35 TWh energiunderskudd sammenlignet med et gjennomsnittsår, og bli nødt til å importere 13 TWh for å unngå rasjonering. NVE har ikke sett på scenarioer hvor andre land begrenser sin eksport til Norge på grunn av egen forsyningssikkerhet.

”Vi forholder oss til at vi fortsatt har et godt samarbeid med våre naboland og den rapporten som RME har kommet med” forklarer Østenby.

De høye strømprisene i Norge har allerede ført til at bedrifter reduserer sin energibruk. Rec Solar har allerede stengt produksjonen midlertidig på grunn av de høye strømprisene, mens Alcoa og Eramet har redusert produksjonen. NVE har ingen oversikt over hvor mye mindre kraft som trengs fremover på grunn av slik demand reduction og demand destruction, da det ikke er noe som rapporteres inn til NVE i følge Østeby.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også