Rekordhøyt utbytte for norske aksjonærer

2023 ga en kraftig vekst i utbytte for aksjonærer i norske foretak. Olje- og gassnæringen står for nær halvparten av utbyttet.
Petroleumsnæringen sto for om lag halvparten av utbyttet til norske aksjonærer i fjor. Bildet viser Sleipner A. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Petroleumsnæringen sto for om lag halvparten av utbyttet til norske aksjonærer i fjor. Bildet viser Sleipner A. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Aksjonærer i norske foretak fikk utbetalt rekordhøye 1095 milliarder kroner i utbytte i 2023. En økning på 51 prosent fra 724 milliarder kroner i 2022 viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er kombinasjonen med høye energipriser, svak krone og høye overskudd som har bidratt til økningen. Foreløpige tall for 2023 viser at bergverksdrift og utvinning – næringsgruppen som omfatter olje- og gasselskapene – alene delte ut rekordhøye 519 milliarder kroner i utbytte.

– Det er nesten like mye som i de fem forutgående årene til sammen, sier SSB-rådgiver Caroline Wang Paulsen.

SSB skriver at rundt 58 prosent av samlet utbytte gikk videre i selskapssektoren i Norge, samtidig havnet mange utbyttekroner i utlandet eller det offentlige. Stat- og kommune satte ny rekord i mottatt utbytte, viser de foreløpige tallene.

  • Utbytte til offentlig forvaltning økte med 62 prosent fra året før til 124 milliarder kroner.
  • Det gikk 196 milliarder kroner i utbytte ut av landet, litt opp fra året før.
  • Utbyttet til husholdningssektoren økte til 85 milliarder kroner fra 79 milliarder i 2022.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også