Fiskebåt Nord reagerer på Høyres ønske om åpning av gassfelt

Går hardt ut mot forslaget om å gjenåpne gassfeltet Nordland 6 for olje- og gassleting.
Ivar Andreassen i Fiskebåt Nord vender tommelen ned. | Foto: Odd Kristian Dahle
Ivar Andreassen i Fiskebåt Nord vender tommelen ned. | Foto: Odd Kristian Dahle
NTB

– Vi kan ikke akseptere at området Røst/Lofoten åpnes til petroleumsformål som fortrenger fiskeflåten, og setter i fare ulike fiskearters vandringsområde, mattilgang og evne til reproduksjon, sier styreleder i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt Nord, Ivar Andreassen.

Andreassen forteller at styret i Fiskebåt Nord er samlet om dette synet. I styrevedtaket vises det til at området er et svært viktig fiskeområde for både kyst- og havfiskeflåten, og gyteområde for viktige fiskearter.

– Vi vil spesielt trekke fram at norsk vårgytende sild de siste årene har trukket lenger nord for å gyte, og området derfor er enda mer sårbart for menneskelig påvirkning enn tidligere. Vi kan derfor ikke akseptere at området åpnes til petroleumsformål, sier Andreassen.

Reaksjonen kommer i kjølvannet av Høyres forslag om å åpne det omstridte gassfeltet Nordland 6 for olje- og gassleting, som i 2001 ble stengt av Stoltenberg-regjeringen av klimahensyn.

– Krigen i Ukraina har vist oss hvor viktig norsk gass er for europeisk sikkerhetspolitikk. For å være en stabil og troverdig energikilde til Europa må vi utvinne mer gass fra norsk sokkel. Mer gassutvinning er også viktig for utvikling av blått hydrogen i fremtiden, sa Ola Trellevik, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Høyre, 28. mai.

Forslaget har høstet sterke reaksjoner, og olje- og energiminister Terje Aasland har utelukket at det er aktuelt å åpne feltet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også