Elektrifisering bidro til reduksjon i klimagassutslipp i fjor

Kvotepliktige utslipp av klimagasser gikk ned med 5 prosent i 2023. Grunnen er blant annet lavere produksjon i industrien og elektrifiseringen offshore.
Utslippene fra Edvard Grieg falt 82 prosent i fjor. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Utslippene fra Edvard Grieg falt 82 prosent i fjor. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB og Lars Heltne

Tallene fra Miljødirektoratet viser at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 1,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2023 sammenlignet med året før.

Omtrent 150 norske virksomheter, inkludert fem luftfartsoperatører, rapporterte utslipp under EUs klimakvotesystem til Miljødirektoratet for 2023.

Kvotepliktige utslipp fra petroleumsnæringen ble redusert med 4 prosent i 2023, sammenlignet med 2022, skriver direktoratet i pressemeldingen.

Edvard Grieg-feltet ble elektrifisert med kraft fra land i slutten av 2022 og hadde en reduksjon i klimagassutslipp på 82 prosent i 2023, sammenlignet med året før. Det pekes også på at Gullfaks- og Snorre-feltene fått kraft fra den flytende havvindparken Hywind Tampen siden midten av fjoråret.

Veslefrikk og Knarr stengte ned aktiviteten i 2022, og har dermed hatt lite eller ingen utslipp i 2023.

Hammerfest LNG hadde første år med full produksjon etter brannen i 2020 og Njord-feltet hadde første året med produksjon etter ombygging av anlegget. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også