ConocoPhillips kjøper Marathon Oil for 237 milliarder

Handelen er den siste i rekken av storoppkjøp som har endret den amerikanske energisektoren i løpet av de siste åtte månedene.
Foto av en oljetank fra Permian-bassenget i Loco Hills-regionen, New Mexico, USA, tatt 6. april 2023. | Foto: Liz Hampton
Foto av en oljetank fra Permian-bassenget i Loco Hills-regionen, New Mexico, USA, tatt 6. april 2023. | Foto: Liz Hampton
av MARKETWIRE ‎

Konsolideringen i den amerikanske olje- og gassektoren fortsetter onsdag med ConocoPhillips’ avtale om å kjøpe Marathon Oil i en ren aksjehandel som verdsetter det Houston-baserte selskapet til 22,5 milliarder dollar, tilsvarende 237 milliarder noske kroner, inkludert gjeld på 5,4 milliarder dollar.

Aksjonærene i Marathon Oil vil motta 0,2550 aksjer i ConocoPhillips per aksje de eier, noe som tilsvarer en premie på 14,7 prosent i forhold til tirsdagens kurs ved stengetid på børsen.

Marathon-aksjen forventes å øke 6,2 prosent til 28,10 dollar, mens ConocoPhillips forventes å falle 1,9 prosent lavere til 116,75 dollar.

Handelen er den siste i rekken av storoppkjøp som har endret den amerikanske energisektoren i løpet av de siste åtte månedene, ettersom de store oljeselskapene kjøper landets beste ressurser innen skiferolje.

Siden de to oljegigantene ExxonMobil og Chevron i oktober i fjor begge ble enige om massive oppkjøp med prislapper på henholdsvis 60 milliarder dollar for Pioneer Natural Resources og 53 milliarder dollar for Hess, har en rekke andre oljeselskaper vært på oppkjøpsjakt, inkludert Occidental Petroleum og Diamondback Energy.

ConocoPhillips, som med en markedsverdi på 139 milliarder dollar er verdens største uavhengige oljeselskap, konkurrerer ifølge kilder med den mindre rivalen Devon Energy om Marathons gunst.

Et uavhengig oljeselskap får det meste av sine inntekter fra oljeproduksjon og får ikke som integrerte oljeselskaper som ExxonMobil og Chevron også inntekter fra bensinstasjoner og raffineridrift.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev