Laveste etterspørselen etter gass i EU noensinne registrert

Etterspørselen etter gass i EU falt i 2023 for andre år på rad.
Tirsdag formiddag er prisen 34,80 euro per MWh for gass. | Foto: Anders Lie Brenna
Tirsdag formiddag er prisen 34,80 euro per MWh for gass. | Foto: Anders Lie Brenna
av MARKETWIRE ‎

Et fall i 2022 på 13,3 prosent ble i fjor fulgt opp av en ytterligere reduksjon i etterspørselen på 7,4 prosent til 318 milliarder standard kubikkmeter (Sm³).

«Dette er også den laveste etterspørselen som er registrert siden innsamlingen av månedlige kumulative data begynte i 2008, skriver EUs statistikkontor,» Eurostat, som står bak tallene.

Utviklingen er ifølge Eurostat påvirket av de koordinerte tiltakene som ble innført som en del av REPowerEU-planen for å avslutte EUs avhengighet av russiske fossile brensler, samt den pågående energikrisen og økningen i energiprisene.

Den største forbrukeren av gass i EU er Tyskland, som i 2023 reduserte sitt forbruk med 3,8 prosent til 74 milliarder standard kubikkmeter. Nummer to og tre på listen – Italia og Frankrike – reduserte sitt forbruk med henholdsvis 10 og 11,7 prosent.

Blant alle EU-landene økte etterspørselen imidlertid i 21 av 27 land. I den gruppen befinner blant annet Danmark seg, hvor etterspørselen økte med 1,1 prosent.

Russlands invasjon av Ukraina sendte i 2022 gassprisene opp på historisk høye nivåer. I sensommeren det året toppet prisen på den toneangivende nederlandske gassfutureskontrakten, TTF, over 300 euro per MWh.

Siden har prisen falt markant. Tirsdag formiddag er prisen 34,80 euro per MWh, etter at den har blitt handlet noenlunde stabilt gjennom 2024 så langt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også