Foreslår å endre veiledere for petroleumsnæringen

Energidepartementet ber aktørene på sokkelen redegjøre for forbrenningsutslipp i nye utbygginger.
Energiministrer Terje Aasland (Ap) og regjeringen har bedt om nye utslipp-innspill - men gjentar at de er uenige i tingrettens klimadom. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Energiministrer Terje Aasland (Ap) og regjeringen har bedt om nye utslipp-innspill - men gjentar at de er uenige i tingrettens klimadom. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den foreslåtte justeringen i veilederen for plan for utbygging og drift (PUD) og plan for anlegg og drift (PAD) har vært varslet tidligere, senest i forbindelse med den pågående klimarettsaken.

«Justeringen innebærer at rettighetshavernes konsekvensutredninger ved fremtidige utbyggingsplaner skal beskrive globale forbrenningsutslipp av eventuell olje og gass utvunnet fra en utbygging, samt eventuelle effekter av slike forbrenningsutslipp på miljøet i Norge», står det i høringsbrevet. 

Forbrenningsutslipp er utslipp i forbindelse med produksjon eller transport av olje og gass.

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten med påstand om saksbehandlingsfeil knyttet til godkjenning av PUD for feltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Statens tillatelser skal ha brutt med krav som Høyesterett slo fast i et tidligere klimasøksmål i 2020, ifølge tingretten. Kravet er at forbrenningsutslipp må utredes for å få tillatelse til utbygging og drift.

Organisasjonen vant i tingretten. I en melding i forbindelse med høringsbrevet torsdag, gjentar Energidepartementet at staten er uenige i dommen. 

Samtidig ønsker de å ha saksbehandlingsprosesser «som bidrar til å skape ro rundt petroleumspolitikken», samt forutsigbarhet for aktørene, står det i meldingen.

– Vi skal fortsatt ha olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel. Da er det viktig å sikre størst mulig tillit til saksbehandlingen i departementet. Jeg er opptatt av at vi skal ha gode, inkluderende prosesser også rundt vurderinger av forbrenningsutslipp, og derfor ber vi nå om innspill til det arbeidet som skal gjøres, sier energiminister Terje Aasland i meldingen.

Fristen for innspill er 13. juni.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også