Finansdepartementet vil øke antall betalingsterminer for petroleumsskatten fra 6 til 10

«Svingninger i strukturell likviditet kan påvirke påslagene i pengemarkedet, og utslagene kan bli særlig store dersom strukturell likviditet faller til lave nivåer.»
Petroleumsskatten påvirker pengemarkedet. For å redusere svingningene, vil Finansdepartementet fordele petroleumsskatten over 10 betalingsterminer istedenfor dagens 6 terminer. | Foto: Anders Lie Brenna
Petroleumsskatten påvirker pengemarkedet. For å redusere svingningene, vil Finansdepartementet fordele petroleumsskatten over 10 betalingsterminer istedenfor dagens 6 terminer. | Foto: Anders Lie Brenna

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at de foreslår å øke antall betalingsterminer for petroleumsskatten fra seks til ti ganger per år.

Forslaget legges frem etter en anbefaling fra arbeidsgruppen for statens transaksjoner og pengemarkedet. Den ble nedsatt i juni 2023 for å se på hvordan statens transaksjoner påvirker pengemarkedet.

Dette har blitt veldig aktuelt nå, ettersom kronekursen har falt kraftig de siste årene samtidig som prisen på gass har vært svært høye gjennom Europas energikrise. For petroleumsskatten betales i norske kroner, og størrelsen på innbetalingene er så store at det kan få kronekursen til å svinge kraftig når olje- og gassprisene svinger, og skatteinnbetalingene varierer.

«Svingninger i strukturell likviditet kan påvirke påslagene i pengemarkedet, og utslagene kan bli særlig store dersom strukturell likviditet faller til lave nivåer. Høsten 2022 førte en rekordstor innbetaling av petroleumsskatt til at påslagene i pengemarkedet steg kraftig.», skriver arbeidsgruppen i sin rapport.

Det forventes at endringen av antall innbetalinger vil jevne dette noe ut.

«For å gjøre systemet mer robust for både svingninger i petroleumsprisene og høyere priser, anbefaler arbeidsgruppen at antall terminer for betaling av petroleumsskatt økes fra seks til ti, samt at hver tilleggsbetaling fordeles på flere terminer, slik at ikke én innbetaling blir svært stor.», skriver Finansdepartementet i høringsbrevet.

Høringsfristen er satt til 6. august.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også