Equinors verste børsdag siden mars 2020 – analytiker peker på fornybar-investeringer som årsak

Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities mener aksjen er svakt drevet etter høyere enn forventende investeringer fremover.
Kristiansen er energianalytiker i Pareto Securities, og har jobbet i selskapet siden juni 2013. | Foto: Pareto Securities
Kristiansen er energianalytiker i Pareto Securities, og har jobbet i selskapet siden juni 2013. | Foto: Pareto Securities

Equinor falt 7,76 prosent ved stengetid på Oslo Børs torsdag. 

Fallet kommer etter selskapets kvartalsrapporten og endte med sin verste børsdag siden mars 2020, noe som betyr at mer enn 70 milliarder kroner av børsverdien ble barbert bort, skriver E24.

Equinor fikk et justert driftsresultat på 8,68 milliarder dollar (91,7 milliarder kroner) i fjerde kvartal 2023, som er bedre enn ventet, men en markant nedgang fra de enorme inntektene i fjerde kvartal 2022. Da endte det justerte driftsresultatet på 17,0 milliarder dollar.

Energianalytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities mener Equinor-aksjen er svakt drevet på grunn av høyere enn forventende investeringer fremover og fortsatt vilje til å putte mer penger inn i fornybart med lav avkastning

– Europeiske selskaper som Shell og BP har kraftig redusert sine satsninger, markedet straffer Equinor for å ikke gjøre det samme gitt utfordringene industrien nå opplever med relativt lav lønnsomhet, sier Kristiansen til E24.

Equinor økte investeringene i fornybar energi og lavkarbonsløsninger til 20 prosent i 2023. De har som mål å løfte det til 50 prosent innen 2030.

Fortsatt er imidlertid den fornybar kraftproduksjonen relativt beskjeden, på tross av en økning på 34 prosent. I fjerde kvartal produserte Equinor 0,7 TWh, eller 694 GWh med fornybar energi.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også