Gir grønt lys til fjerning av Eldfisk- og Tor-installasjoner

Fjerningsoperasjonene skal samkjøres i juli.
FJERNES: Fjerningen av Tor-plattformen (bildet) skal gjøres kommende sommer, i kombinasjon med et annet prosjekt på Eldfisk. | Foto: ConocoPhillips
FJERNES: Fjerningen av Tor-plattformen (bildet) skal gjøres kommende sommer, i kombinasjon med et annet prosjekt på Eldfisk. | Foto: ConocoPhillips

OIje- og energidepartementet har godkjent ConoccoPhillips’ søknad om fritak for avslutningsplan for de eldre delene av strukturene på Eldfisk-komplekset, ifølge et brev sendt til operatøren i forrige måned.

EnergiWatch skrev om fjerningsplanene i sommer, da selskapet redegjorde for planene om å ta vekk fakkelstrukturer fra deler av området. Årsaken var at de begrenset tilkomsten med skip til en boligplattform.

I brevet fra departementet ble det gitt dispensasjon for kravet om en avslutningsplan, da de mener det er snakk om en «mindre fjerningsoperasjon».

«Departementet legger til grunn at rettighetshaverne gjennomfører fjerningen iht. den tidsplanen som følger av søknaden. Det bes om at en oversikt over realiserte kostnader ved fjerningsoperasjonen sendes til myndighetene når fjerningsoperasjonen er ferdigstilt», står det i departementets brev.

Fjerningen av fakkelstrukturene skal etter planen gjøre i juli, og samkjøres med fjerningen av Tor-plattformen lenger nord i Nordsjøen. I sitt brev skrev ConoccoPhillips at de var i dialog med Petroleumstilsynet om en felles samtykkesøknad, noe de begrunnet med økonomiske hensyn.

Dette samtykket ble gitt av Petroleumstilsynet like før juleferien.

Tor-innretningen som skal fjernes er den opprinnelige plattformen for feltet, som stanset produksjonen i 2015. Da feltet startet produksjonen på nytt i 2020 med en ny undervannsløsning til seks milliarder kroner, var det første gang på norsk sokkel at et felt ble gjenåpnet etter å ha vært stengt i fem år, ifølge operatøren selv. Feltet startet produksjonen første gang i 1978, ett år før Eldfisk.

Petrolumstilsynet opplyser at 15 plattformer er så langt fjernet fra Ekofisk-området under ulike søknader om samtykke. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også