KLP svartelister verdens største oljeselskap

Pensjonsselskapet har besluttet å utelukke investeringer i tolv selskaper i gulf-statene etter en aktsomhetsvurdering, blant dem er Saudi Aramco.
Her er selskapets logo avbildet ved oljeanlegget i Abqaiq, Saudi-Arabia, den 12. oktober 2019. | Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156
Her er selskapets logo avbildet ved oljeanlegget i Abqaiq, Saudi-Arabia, den 12. oktober 2019. | Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156

Landets største pensjonsselskap, KLP, svartelister Saudi Aramco, framgår det av en rapport torsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Om Saudi Aramco skriver KLP at «kombinasjonen av et autoritært styresett og mangelfull etterlevelse av menneskerettigheter innebærer en særskilt risiko knyttet til selskap med tette bånd til statsmakten». 

«Saudi Aramco er 90 prosent eid av den Saudi-Arabiske staten og det vurderes som i praksis krevende å påvirke selskapet gjennom aktiv eierskapsutøvelse. Selskapet fremstår i dette perspektivet som spesielt risikofylt», heter det også i rapporten.

Selskapet hadde en omsetning i 2022 på 535,2 milliarder dollar, og er verdens tredje største målt etter markedsverdi.

Svartelistingen skjer etter en gjennomgang av KLPs investeringer i gulf-statene, som er representert i MSCIs indeks for fremvoksende markeder, som Saudi Arabia ble en del av i 2019. Pensjonsselskapet har ikke investert i Saudi Arabia fordi det ønsket en grundig undersøkelse av regionen før det ble gjort investeringer.

Blant de tolv selskapene som er svartelistet er eiendoms- og telekomselskaper i De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait,

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også