Offshore Norge om oljeskattepakken: – Kan gi staten inntekter på 747 milliarder kroner

– De midlertidige skatteendringene bidro til å sikre aktivitet og arbeidsplasser gjennom en usikker tid og var svært viktig for industrien, sier Marius Menth Andersen.
747: Rystad Energy har regnet på oljeskattepakken for Offshore Norge, og har kommet frem til at den vil bidra med 747 milliarder kroner til Staten fra prosjektene som faller inn under ordningen. | Foto: Anders Lie Brenna
747: Rystad Energy har regnet på oljeskattepakken for Offshore Norge, og har kommet frem til at den vil bidra med 747 milliarder kroner til Staten fra prosjektene som faller inn under ordningen. | Foto: Anders Lie Brenna

I juni 2020 vedtok Stortinget å gi en midlertidig skattepakke til oljebransjen for å unngå stans i investeringene da oljeetterspørselen og oljeprisen plutselig stupte som følge av koronapandemien. Det ga gunstigere betingelser for investeringer i olje og gass, noe som førte til veldig mange innleverte planer for utvikling og drift (PUD) i 2022.

I en pressemelding skriver bransjeorganisasjonen Offshore Norge at de midlertidige skattereglene har fungert etter hensikten, og at de har sikret nødvendige investeringer i olje og gass - uten at det har ført til investering i samfunnsøkonomisk ulønnsomme prosjekter.

– De neste årene kan vi forvente et høyt investeringsnivå på norsk sokkel. Det sikrer arbeidsplasser i store og små leverandørbedrifter i hele landet, viktig energi til Europa og betydelige inntekter til fellesskapet, sier sjeføkonom Marius Menth Andersen.

Analyseselskapet Rystad Energy har på vegne av Offshore Norge gjort en analyse der de anslår at Statens inntekter fra prosjektene som nyter godt av de midlertidige reglene vil komme på 74 milliarder 2023-kroner. Med en diskonteringsrente på 7 prosent, ender anslaget på 388 milliarder kroner.

– De midlertidige skatteendringene bidro til å sikre aktivitet og arbeidsplasser gjennom en usikker tid og var svært viktig for industrien. Samtidig ser vi at endringene kommer fellesskapet til gode og at de ikke har ført til sanksjonering av ulønnsomme prosjekter, avslutter Andersen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også