Equinor overtar Shells andel i Linnorm-funnet

Får også operatøransvaret for Norges største gassfunn.
OVERTAR: Equinor får hovedansvar for å utvikle norske største gjenværende gassfunn. Her ved konsernsjef Kjetil Hove. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
OVERTAR: Equinor får hovedansvar for å utvikle norske største gjenværende gassfunn. Her ved konsernsjef Kjetil Hove. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Linnorm i Norskehavet er det største gassfunnet på norsk sokkel som ikke er utbygget. 

Det vakte oppsikt i fjor da operatør Shell sendte inn en egen konsekvensutredning for Linnorm uten å ha de øvrige partnere i ryggen. Årsaken var både uenighet om økonomi og utbyggingsløsning. 

Torsdag melder Equinor at de overtar Shells eierandel og operatørskap, som tilsvarer 30 prosent.

– Gjennom denne overtagelsen vil Equinor styrke vår posisjon i Halten-området, i tråd med vår strategi om å optimalisere vår portefølje på norsk sokkel. Dette er et område vi kjenner godt. Vi har allerede produserende installasjoner og ser fortsatt attraktive muligheter der, sier Kjetil Hove, konserndirektør for utforskning og produksjon Norge i Equinor i en melding.

– Stolte

Equinor vil fremover vurdere en oppkobling av Linnorm til de Equinor-opererte Kristin- eller Åsgard B-plattformene, ifølge meldingen.

Det anslås at Linnorm inneholder om lag 25-30 milliarder kubikkmeter utvinnbare gassressurser. Til sammenligning er dette mer gass enn de gjenværende reservene i hvert av de produserende feltene Aasta Hansteen, Martin Linge og Gina Krog.

Marianne Olsnes, administrerende direktør i Shell, sa til EnergiWatch i forrige måned at hun følte seg trygg på at partnerskapet kom til å finne en løsning på Linnorm-utfordringen. Nå har de altså solgt seg ut. 

– Vi er stolte av det arbeidet vi har gjort for å modne Linnorm, og fornøyd med at vi klarte å finne en løsning som åpner for at feltet kan utvikles med et samkjørt partnerskap. Dette påvirker ikke vår ambisjon om å opprettholde en vesentlig oppstrøms-posisjon i Norge, og å bidra til utviklingen og omstillingen av norsk sokkel, sier Olsnes i meldingen.

Avtalen er ventet å tre i kraft i første kvartal 2024. Dersom avtalen godkjennes, vil Equinor eie 50 prosent av funnet. Petoro eier 30 prosent, mens Total Eier 20 prosent.

Ingen plan-lovnader

Summen er ikke kjent.

– Begge parter har blitt enige om ikke å offentliggjøre vilkårene i avtalen. Avtalen åpner for at Linnorm nå kan utvikles med et samordnet partnerskap, skriver Gisle Johannessen, pressetalsperson i Equinor, i en e-post til EnergiWatch.

Han sier at meldingen om salget ble publisert «kort tid etter» at selskapene kom til enighet. På spørsmål om hvem sitt initiativ overtakelsen var, svarer Johannessen at selskapene har jobbet sammen.

Utbyggingen av Linnorm har vært en av bransjens store «grubliser» det siste året. Under årets Arendalsuka i sommer ble daværende statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet spurt under en paneldebatt om det ikke snart var tid for en statlig inngripen da Europa stod i en situasjon med økt gassbehov. Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik har vært blant dem som kalt en slik løsning for en «katastrofe»

Både Bjelland Eriksen og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har begge avvist at statlig inngripen var en reell mulighet for å realisere en snarlig utbyggingsplan, kalt plan for utbygging og drift (PUD).

– Når har dere ambisjoner om PUD-innlevering?

– Equinor vil nå ta prosjektet tilbake til definisjonsfasen og modne det sammen med våre partnere. Vi vil vurdere en oppkobling av Linnorm til Kristin- eller Åsgard B-plattformene, men det er for tidlig å gi en tidslinje, svarer Gisle Johannessen i Equinor til EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også