DNV sentral i verdens første testanlegg for å transportere hydrogen i eksisterende gassrør

– To prosent hydrogen er allerede blandet i naturgassen som transporteres i rørene, sier Hans Kristian Danielsen, direktør i DNV Energy Systems
HYDROGENTRANSPORT: DNV tester transport av hydrogen i eksisterende gassrør. | Foto: DNV
HYDROGENTRANSPORT: DNV tester transport av hydrogen i eksisterende gassrør. | Foto: DNV

DNV skriver i en pressemelding at de nå er i gang med å teste transport av hydrogen i eksisterende gassrør i Storbritannia. De er en sentral deltaker i et prosjekt som skal demonstrere at dette lar seg gjøre til en kostnad som er 10-35 prosent av totalkostnaden ved å bygge helt nye rør for hydrogen.

Prosjektet anses som vært viktig, da det kan muliggjøre storstilt eksport av blått hydrogen fra Norge. For på norsk sokkel ligger det allerede 9000 kilometer med gassrør som benyttes til norsk gasseksport til Europa.

– Dette er et stort forskningsprosjekt der målet er å finne en kostnadseffektiv løsning for sikker transport av hydrogen. Anlegget er nå satt i drift og har oppnådd en viktig milepæl. To prosent hydrogen er allerede blandet i naturgassen som transporteres i rørene. Arbeidet vil fortsette frem til målsettingen om 100 prosent hydrogen er oppnådd tidlig i 2024. Dersom Storbritannias eksisterende rørledninger kan brukes til transport av hydrogen, åpnes et stort fremtidig marked for norsk hydrogeneksport, sier Hans Kristian Danielsen, direktør for forretningsutvikling i Energy Systems, i DNV. 

DNV er hovedpartner i prosjektet HyNTS FutureGrid. Det ledes av National Gas, som opererer det nasjonale gassnettet i Storbritannia.

Som en del av prosjektet har et eksisterende overføringsanlegg blitt bygget ut for å teste trygg og pålitelig transport av hydrogen i Storbritannias eksisterende rørledninger. Der bruker 85 prosent av hjemmene gass til oppvarming og matlaging, samt at gassen produserer 40 prosent av strømmen.

For Norge kan prosjektet få stor betydning for fremtidig eksport av hydrogen, istedenfor gass.

– Gassco følger utviklingen i dette prosjektet, som kan avdekke viktig kunnskap knyttet til rørtransport av hydrogen, og potensialet for gjenbruk av både eksisterende rør og tilhørende komponenter. Dersom vi skal kunne transportere hydrogen i stor skala fra Norge, trenger vi mer kunnskap i alle deler av verdikjeden, og i den sammenheng er dette arbeidet viktig, sier Svein-Erik Losnegård, rådgiver i Gassco.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også