Verdensbanken mener oljeprisen kan bli presset til «nye og ukjente» høyder

Tror prisene kan bevege seg inn i «nytt og ukjent farvann», dersom krigen mellom Israel og Hamas trappes ytterligere opp.
UROLIGE TIDER: Verdensbanken varsler en betydelig økning av oljeprisen dersom krigen mellom Israel og Hamas trappes kraftig opp. | Foto: Andrew Harnik/AP/ NTB
UROLIGE TIDER: Verdensbanken varsler en betydelig økning av oljeprisen dersom krigen mellom Israel og Hamas trappes kraftig opp. | Foto: Andrew Harnik/AP/ NTB
NTB

I en rapport om følgene av krigføringen heter det at høyere oljepriser kan føre til ytterligere økning i matvareprisene verden over.

Verdensbankens rapport om det globale varemarkedet anslår at krigens følger for oljeprisen vil bli begrenset dersom ikke krigføringen trappes opp. Men utsiktene vil raskt bli mørkere dersom det motsatte skjer, heter det.

Økt konflikt?

Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober og den påfølgende bombingen av mål på Gazastripen har utløst frykt for en bredere væpnet konflikt i Midtøsten.

Verdensbanken opererer med tre mulige situasjoner som kan utspille seg. De har vurdert følgene av en liten, mellomstor eller stor opptrapping.

På det laveste nivået er det ventet håndterbare følger og en oljepris neste år på rundt 81 dollar fatet.

Skulle krigføringen utvikle seg til neste nivå, til å bli noe som liker Irak-krigen i omfang og intensitet, vil tilgangen på olje synke med mellom tre og fem millioner fat daglig, en situasjonen som vil få prisen til å øke med opp mot 35 prosent, tror Verdensbanken.

Rett i taket

En omfattende eskalering, noe tilsvarende araberlandenes oljeembargo i 1973, vil den globale tilgangen på olje falle med mellom seks og åtte millioner fat per dag. Prisen kan da gå rett i været og ligge på mellom 140 og 157 dollar fatet, en økning på mellom 56 og 75 prosent, skriver Verdensbanken.

Bankens sjeføkonom, Indermit Gill, sier at den russiske invasjonen av Ukraina allerede har hatt negative følger for den globale økonomien og at en opptrapping av krigføringen mellom Israel og Hamas vil føre til at verden for første gang på flere tiår vil stå overfor et dobbelt energisjokk, utløst av kriger både i Ukraina og Midtøsten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også