Dansk fond jakter investeringsmuligheter i bioenergi-bransjen

De to første prosjektene er klare for CIPs fond for bioenergiprosjekter. Partneren sier at 5 milliarder danske kroner skal investeres i løpet av de neste tre årene.
INVESTERER: Partner Thomas Dalsgaard i CIP forteller at fondet er på jakt etter 5-7 prosjekter å investere i. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
INVESTERER: Partner Thomas Dalsgaard i CIP forteller at fondet er på jakt etter 5-7 prosjekter å investere i. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er nå på jakt etter prosjekter som skal inngå i porteføljen til fonden Advanced Bioenergy Fund.

Fundraisingen for fondet er nettopp avsluttet og har landet på over 5 milliarder danske kroner. En del av disse midlene ble nylig øremerket Maabjerg Energy Centers biogassanlegg i Holstebro, som CIP har kjøpt fra Struer Energi og Vestforsyning.

Dette er fondens andre investering, i tillegg til Tønder Biogas, som ble inkludert i februar.

Thomas Dalsgaard, partner i CIP, sier at porteføljen de neste tre årene vil bestå av 5-7 prosjekter.

– Nå ser vi bredt i Europa og Nord-Amerika etter prosjektmuligheter. Spesielt i Europa, etter Ukraina-krigen, da vi ønsker å frigjøre oss fra russisk gass, sier han og nevner Belgia, Spania og Nederland blant mulige markeder for investeringer.

Formålet med fonden er å investere i biogassanlegg og generelt innen bioenergi, som utelukkende drives av restprodukter som ikke kan brukes som mat.

– Vi vil produsere grønn gass og grønne drivstoff fra organisk avfall. Biogassprosjektene har vært to av de gode prosjektene vi har sett for oss, men vi kan og vil også gjennomføre andre typer bioprosjekter. Det er andre teknologier enn tradisjonell biogass, og det ser vi også på, sier Thomas Dalsgaard.

Investeringsperioden er satt til fire år, og klokken startet våren 2023 da de første midlene til fonden ble samlet inn. Dette gir CIP tre år til å fullføre 5-7 prosjekter.

Millioner investeres i prosjekter

Når CIP har identifisert investeringskandidatene sine, har det ikke bare handlet om å kjøpe og drifte dem.

Både anleggene i Tønder og Holstebro har blitt nøye behandlet siden CIP overtok dem. I Tønder, av en god grunn, fordi anlegget ennå ikke var ferdig da de overtok prosjektet fra det kanadiske selskapet Anaergia.

Med anlegget i Holstebro har CIP annonsert at de vil investere en trecifret millionbeløp i en utvidelse og oppgradering av anlegget. Mulighetene for et anlegg som produserer andre generasjons bioetanol undersøkes allerede, samt mulighetene for andre forbedringer til anlegget.

– Dette er noe vi absolutt ser på. Kan vi forbedre utbyttet? Kan vi få mer ut av biomassen? Vi ser bredt på de mulighetene som finnes, sier Thomas Dalsgaard.

Thomas Dalsgaard sier at byggingen i Tønder går fremover og forventes å være ferdig i 2025. Når utvidelsen av anlegget i Holstebro vil være klart, avhenger av når miljøtillatelser og lignende er på plass. Hvis alt går som planlagt, vil den utvidede anlegget være klart i slutten av 2025 eller begynnelsen av 2026.

Stabil markedssituasjon

CIP har virkelig engasjert seg i biogassektoren med oppkjøpet av noen av landets største anlegg i 2023.

Dette skjedde i kjølvannet av noen dramatiske år for bransjen, spesielt på grunn av krigen i Ukraina, som skapte usikkerhet rundt gassleveransene fra Russland.

I dag ser Thomas Dalsgaard et mye mer stabilt marked.

– Markedet har normalisert seg etter 2021 og 2022, som var svært uvanlige år. Når vi ser på den underliggende etterspørselen etter grønn gass, er den fortsatt betydelig, og grønn gass leverer både gass og grønne sertifikater, sier han og fortsetter:

– Vi ser fortsatt en betydelig etterspørsel. Vi investerer fordi vi forventer avkastning, men vi forventer ikke å gjenta de svært uvanlige årene.

De to anleggene vil til sammen produsere 70 millioner kubikkmeter biometan når de er ferdige.

Denne artikkelen ble først publisert av danske EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også