Nederland stanser utvinning fra Europas største gassfelt

Holder fortsatt elleve brønner åpne i tilfelle årets vinter blir spesielt kald og hard.
STENGER GASSFELT: Nederland stenger Groningen-feltet nordøst på Nederlandsk sokkel. | Foto: AP Photo/Peter Dejong
STENGER GASSFELT: Nederland stenger Groningen-feltet nordøst på Nederlandsk sokkel. | Foto: AP Photo/Peter Dejong
NTB

Groningen-feltet nordøst i Nederland er ute av drift. Søndag ble den siste gassen utvunnet etter flere tiår med jordskjelv som har plaget lokalbefolkningen.

Myndighetene skal fortsatt holde elleve letebrønner åpne i tilfelle årets vinter blir spesielt kald og hard, men ellers er driften stanset for godt.

Gassfeltet åpnet på begynnelsen av 1960-tallet, men på 1990- og 2000-tallet begynte innbyggerne å klage over jordskjelv som kunne kobles direkte opp mot boringen. Det dreier seg om forholdsvis milde jordskjelv, men som kommer tett på overflaten. De forårsakes av vakuumlommer som dannes under gassutvinningen og forårsaker store materielle skader.

Lokalbefolkningen er fornøyde med stengingen, men har fått advarsler om at jordskjelvene kan fortsette i mange år framover. Selve utvinningen har nesten stanset opp de siste årene, men feltet har fortsatt vært i drift på grunn av den globale usikkerheten rundt energitilførsel.

– Enormt mange mennesker her i provinsen lider av psykiske problemer på grunn av gassutvinningen, sier Jan Wigboldus, en representant for lokalbefolkningen.

Mange har også fått ørsmå summer i kompensasjon, og en granskningskommisjon i nasjonalforsamlingen har anklaget nederlandske myndigheter for ikke å ha tatt de langvarige truslene i betraktning mens man fortsatt kunne utvinne store mengder gass.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også