Jarand Rystad forventer oljepriskollaps: – En oljepris på 90 dollar skaper for mye profitt

De siste ukene har oljeprisen steget kraftig, men Jarand Rystad i Rystad Energy, forventer et syklisk marked de neste 20 årene. 
KOLLAPS: Jarand Rystad tror på oljepriskollaps innen utgangen av 2024.
KOLLAPS: Jarand Rystad tror på oljepriskollaps innen utgangen av 2024.

Produksjonskutt i Saudi-Arabia og Russland de siste ukene har ført til økte oljepriser. Markedet kjører nå med underskudd, og lagrene tappes hver uke, skriver DN.

For ett år siden uttalte Jarand Rystad at oljeprisen ville holde seg høy gjennom 23 og store deler av 24, for så å kollapse mot slutten av neste år. Nå uttaler Rystad at alt går som forventet. 

– Opecs strategi har vært vellykket, men hvis oljeprisen forblir på dagens nivå, stimulerer det så mye tilbud at heller ikke Opec vil stritte imot. Skal dagens pris opprettholdes på sikt, må Opec gradvis kutte flere millioner fat, slik vi så på 80-tallet. Det går ikke, sier Rystad til Dagens Næringsliv.

Han på peker at boringen i USA, som er den største oljeprodusenten utenfor Opec, nå tar seg kraftig opp etter en nedgang fra april og gjennom sommeren. Ifølge Rystad produserer USA 13 millioner fat om dagen, og neste år vil dette øke til 14 millioner. I tillegg kommer det økt produksjon fra andre land som Iran, Brasil og Kina. 

Rystad tror derfor på en oljepriskollaps, og at man vil ligge på en pris på mellom 20 og 40 dollar fatet, før det vil komme en ny oppgang. 

– De neste 20 årene vil oljemarkedet være syklisk. Denne og andre sykluser vil være påvirket av ulike hendelser på verdensmarkedet som ingen kan forutse, men de fundamentale forholdene er ganske predikerbare. En oljepris på 90 dollar skaper for mye profitt til at den kan bli værende der.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også