Kina sier full utfasing av fossilt brennstoff er urealistisk

– Det er urealistisk å helt fase ut bruken av fossilt brennstoff, sier spesialutsending Xie Zhenhua.
Foto: Berit Roald / NTB
Foto: Berit Roald / NTB
NTB

Full utfasing av fossilt brennstoff er urealistisk, sier Kinas fremste klimautsending.

Under en konferanse i Beijing torsdag sa spesialutsending Xie Zhenhua at denne type brennstoff fortsatt vil være avgjørende viktig for å opprettholde energisikkerheten i verden. Møtet i Beijing inngår i forberedelsene til det store klimatoppmøtet i Dubai i november.

Kina er verdens største forbruker av fossilt brennstoff som olje og kull.

Land over hele verden er under press for å avgi mer forpliktende løfter om kutt i klimagasser etter at en FN-ledet undersøkelse av hvordan status er rundt om i verden kom til at det er nødvendig med ytterligere kutt på 20 gigatonn (20 milliarder tonn) i dette tiåret alene for å nå klimamålet på maksimum 1,5 graders temperaturøkning.

Denne omfattende dokumentasjonen vil bli kjernesaken på COP28, og klimaforkjempere håper at den vil utløse politisk vilje til å sette tydeligere mål for avvikling av olje og kull.

Xie sa på møtet i Beijing at fornybar energi foreløpig er ustabil, og at viktig teknologi ennå ikke er nok utviklet til å erstatte olje og kull. Han mente at verden fortsatt må belage seg å bruke fossilt brennstoff for å sikre økonomisk vekst.

– Det er urealistisk å helt fase ut bruken av fossilt brennstoff, sa Xie.

Under klimaforhandlingene i Glasgow i 2021 fikk Kina tonet ned sluttdokumentet på dette punktet. Kinesiske myndigheter synes å legge større vekt på karbonfangst og -lagring.

En full avvikling av bruk av olje og kull er ikke blant forslagene som skal drøftes på COP28.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også