Anne Karin Sæther har fått Equinor-direktør med på lansering av boken «Må vi slutte med olje?»

– I boken min skriver jeg om alt som er vanskelig. I Norge spesielt er det ikke lett å skulle slutte med olje, sier klima- og miljøforkjemper som håper å skape mer forståelse mellom partene.
LANSERING: Forfatter og miljøforkjemper Anne Karin Sæther kommer med sin andre bok om kort tid. | Foto: Heidi Dokter
LANSERING: Forfatter og miljøforkjemper Anne Karin Sæther kommer med sin andre bok om kort tid. | Foto: Heidi Dokter

Anne Karin Sæther er tidligere journalist i NRK og Dagsavisen, og har vært kommunikasjonssjef i Bellona, samt politisk rådgiver for Utdanningsforbundet. Hun er miljøforkjemper, og lanserer om noen uker sin andre bok om oljeindustrien. Den første boka kom i 2017, og tok for seg norsk olje- og klimapolitikk under navnet ”De beste intensjoner”. 

I midten av september lanserer hun boken ”Må vi slutte med olje? En bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gass”. En bok hun har laget i et forsøk på å skape større forståelse fra alle sider av klimadebatten, enten du er miljøforkjemper eller ansatt i oljeindustrien. 

– Jeg er veldig spent på hvordan boken blir tatt i mot, sier Sæther til EnergiWatch. 

Mens den første boken fra 2017 ble utarbeidet gjennom intervjuer med en lang rekke kilder, har hennes siste verk kommet til gjennom research og dokumentasjon, i tillegg til intervjuer. Men hvordan har Sæther blitt mottatt gjennom arbeidet? Ifølge henne selv har det vært blandede reaksjoner.

– Opp gjennom årene har jeg først og fremst opplevd respekt og gode diskusjoner i direkte kontakt med folk i oljebransjen, men jeg har også opplevd å være på et oljetreff der en gjeng kastet seg over meg for å forklare hvor dumme folk i miljøbevegelsen er, og hvor lite sannsynlig klimaendringene er, sier Sæther. 

Sammen om debatt

Hun har trua på at dialog mellom alle parter i debatten vil være med på å skape mer forståelse for hverandres synspunkter, samt kunnskap om både olje og klima. 

– Jeg tror veldig på at det hjelper om vi møtes og snakker sammen, og får mer kunnskap på bordet. Enkelte oljefolk ser på miljøfolk som dumme, mens enkelte miljøfolk ser på oljefolk som onde. Det er ikke spesielt konstruktivt. Vi bor i samme land, og skal gjennom den grønne omstillinga sammen. Da må vi snakke sammen.

Med på lanseringa som blir i midten av september, er også Jannik Lindbæk, konserndirektør for kommunikasjon i Equinor. Han stiller opp til en debatt, eller samtale med forfatteren. Sæther peker på Equinor og deres fokus på miljø og klima. Forfatteren sier at energiselskapet, med sine vel 22.000 ansatte, ikke bare snakker om klima gjennom flotte reklamefilmer. 

– Equinor har en litt annen tilnærming nå enn de hadde før vil jeg påstå. De har åpnet mer opp, og det er ikke bare i reklamefilmene de vil ha dialog. Det er mange i Equinor som er gode på å snakke om miljøspørsmål, som ønsker mer åpenhet, og snakker om de riktige emnene når det gjelder omstilling. Jeg opplever at mange i Equinor har erkjent problemet, men samtidig skjer det for lite. Likevel; det begynner med en erkjennelse.

Går for sakte

Sæther sier som mange andre med henne, omstillingen går for sakte. For å få opp tempoet må olje- og gassprodusentene være villig til å satse mer kapital. 

– Det kunne de fort ha gjort, ettersom de har tjent såpass bra. Samtidig ser vi også at det går for tregt med fornybar energi, og karbonfangst og lagring. 

Forfatteren mener også at oljeskattepakken som ble innført som et krisetiltak for petroleumsbransjen i 2020, har bidratt til overinvesteringer i oljen, og ikke til at man har brukt pengene mer fornuftig. Blant annet til grønn omstilling. 

– Oljeskattepakken kom inn og bidro til overinvesteringer, og virket egentlig mot grønn omstilling. Det gjør den fortsatt, sier hun. 

– Men det store spørsmålet her, som tittelen til den nye boka gjenspeiler, må vi slutte med olje?

– Det er ingen som sier at vi skal slutte over natta. I boken min skriver jeg om alt som er vanskelig. I Norge spesielt er det ikke lett å skulle slutte med olje. Hos oss handler det ikke bare om å slutte med olje og gass, men slutte å selge også. Da er det mange oljearbeidsplasser som forsvinner, og inntektene forsvinner. Man må få på plass alternativene raskere. 

– Det er store investeringer vi skal bidra med, og det vanskelige er hvis vi ikke betaler for omstillingen, vil det koste mye, mye mer på lang sikt, etterhvert som vi får stadig med klimaendringer og langt strammere klimapolitikk. 

– Hvor skal man starte for å få fortgang i den grønne omstillinga?

– Jeg kan ikke gi noen oppskrift på det, men man burde ikke vært så raus med oljeskattepakka, og internasjonalt må subsidier til petroleumsbransjen kuttes, og helle brukes på grønne løsninger. At olja må ha forutsigbare vilkår, skjønner også jeg, men vi må satse mer på fornybar energi, karbonfangst og -lagring. Det må også satses massivt på energieffektivisering.

Mer dialog

EnergiWatch har også vært i kontakt med Jannik Lindbæk i Equinor i forbindelse med boklanseringen. Han sier at han valgte å delta sammen med Sæther da det gir en god mulighet for å ta del i diskusjonen om problemstillingen denne boka reiser. På spørsmål om han, i likhet med Sæther, også håper på mer forståelse på tvers av miljøene, svarer Lindbæk at han deler hennes håp. 

– Jeg deler Sæthers håp, og tror hun har rett. Boken kan engasjere målgruppen i en diskusjon om de store dilemmaene som gjør energiomstillingen så komplisert.

Han tror at mer dialog vil være med på å avklare hvordan man skal løse utfordringene framover. 

– Jeg tror i hvert fall mer dialog er bra. Når vi ser de store oppgavene vi har foran oss for å nå målene om utslippskutt, så er det bra om vi kan avklare hva vi er enige om – og tar tak i det vi må løse, sier Lindbæk.

– Sæther sier i intervjuet med meg at «oljefolk har en oppfatning av klimafolk som dumme, og klimafolk har en oppfatning av oljefolk som onde». Er det et inntrykk du også har?

– Nei, ikke egentlig. Men det er klart at noe av tvitringen om energi og klima kan skape et slikt inntrykk. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også