Shell vil ha utvidet flyforbud over Nyhamna-anlegget

Får støtte av Luftfartstilsynet, som peker på usikkerhet i Europa og økt bruk av droner. 
ØKT SIKKERHET: Shell har søkt om å få utvidet flyforbud-sonen over prosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. | Foto: NTB
ØKT SIKKERHET: Shell har søkt om å få utvidet flyforbud-sonen over prosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. | Foto: NTB

Shell har levert en søknad til Luftfartstilsynet om endring av det permanente resitriksjonsrområdet over prosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune.

«Bakgrunnen for søknaden er at restriksjonsområdet ikke omfatter det behovet Shell har for å ivareta sikkerheten over prosessanlegget. Det er flere bygninger på prosessanlegget som ikke er omfattet av dagens restriksjonsområde. I tillegg er også deler av gjerdetraseen som sperrer av området for utenforstående, utenfor restriksjonsområdet», står det i høringsbrevet fra Luftfartstilsynet, som ble sendt ut i slutten av juni.

Anlegget på Nyhamna prosesserer blant annet gass fra Ormen Lange, som er Norges nest største gassfelt. Gassen fra Ormen Lange eksporteres ut av Norge, og utgjør om lag 25 prosent av Storbritannias gassforbruk. 

Gassco er operatør for anlegget, mens Shell er teknisk tjenesteyter.

Søknaden innebærer at det permanente restriksjonsområdet endres fra et sirkelformet område med radius på 0,6 nautiske mil til 0,8 nautiske mil.

0,8 nautiske mil tilsvarer rundt 1400 meter.

«Økt aktivitet med ubemannede luftfartøyer»

I høringsbrevet står det at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har endret seg.

«Det har tidligere blant annet blitt observert økt aktivitet med ubemannede luftfartøyer/droner ved olje- og gassanlegg offshore og på land. Dette har medført et behov for å sikre at uvedkommende ikke skal få tilgang til å observere, innhente informasjon eller på annen måte true sikkerheten i nærheten av viktige nasjonale anlegg for ilandføring, prosessering og eksport av olje- og gass i Norge», står det.

Forbudet gjelder ikke flyging i forbindelse med militær-, politi-, ambulanse-, søke- og redningsoppdrag. Denne typen flyginger må likevel koordineres med Shell. Vedlikehold og inspeksjoner er også unntatt forbudet.

I brevet står det at Luftfartstilsynet innstiller på at restriksjonsområdet for Nyhamna, som først ble opprettet i 2007, bør endres til å dekke hele anleggsområdet. Ingen andre tiltak er vurdert som relevante.

Høringsfristen er satt til 15. september.

Alle landanlegg har flyforbud

Luftfarttilsynet skriver at det siste året er opprettet tre tilsvarende permanente restriksjonsområder. Dette gjelder i luftrommet over Equinors anlegg på Stureterminalen og Kollsnes i Øygarden kommune, samt over anlegget ved Tjeldbergodden i Aure kommune. 

Det er de samme sikkerhetsvurderingene som gjør seg gjeldende i denne saken, skriver tilsynet.

Som EnergiWatch skrev i desember i fjor, er det nå ilagt restriksjoner på bruk av luftrommet over alle nåværende olje- og gassanlegg på land som er tilknyttet norsk sokkel.

I høst holdt PST en pressekonferanse om etterretningstrusselen mot Norge i lys av flere saker om droneobservasjoner. Her oppfordret Hedvig Moe, som da var assisterende PST-sjef, energibransjen melde fra hvis de ser noe «mistenkelig».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også