Svensk næringslivsavis på lederplass: – Uten olje og gass blir det ingen grønn omstilling

Nordens største næringslivsavis støtter nye norske og britiske letelisenser.
STØTTER OLJESATSING: Nordens største næringslivsavis, svenske Dagens Industri, støtter leting og utvinning av mer olje og gass i Norge og Storbritannia. | Foto: Equinor
STØTTER OLJESATSING: Nordens største næringslivsavis, svenske Dagens Industri, støtter leting og utvinning av mer olje og gass i Norge og Storbritannia. | Foto: Equinor

Den norske regjeringens klarsignal til 19 lisenser på forsommeren og den britiske regjeringens nye uttalelser om at de ville bevilge over 100 nye lisenser i Nordsjøen har møtt mye kritikk, men nå får både Norge og Storbritannia støtte fra svensk hold for å satse mer på olje og gass.

– Uten olje og gass blir det ingen grønn omstilling. Alle som tror at utvinningen av olje og gass i Nordsjøen vil avta på kort sikt, bør tenke seg om, skriver Henrik Westman på lederplass i avisen.

Dagens Industri (DI.se) er Sveriges og Nordens største næringslivsavis med 150 ansatte og 288.000 daglige lesere. I motsetning til norske aviser, signeres lederartiklene av personen som skriver kommentarartikkelen.

I kommentaren trekker den svenske avisen frem at de nye feltene det investeres i er mer miljø- og klimavennlige enn eldre olje- og gassfelt. De begrunner ikke hvorfor, men det har trolig sammenheng med at produksjonen får mindre utslipp når man bruker strøm fra fornybar energikilder enn fra gassturbiner, samt at det i Norge og i nye felt i på britisk sokkel ikke legges opp til fakling av gassen. 

Den svenske avisen påpeker også at oljeselskapene gjør store investeringer i fornybar energi i form av vindkraft, solenergi og bølgekraft, samt anlegg for produksjon av hydrogen og CCS. 

– Å jobbe med oljeselskapene, ikke mot dem, burde være en selvfølge. Få aktører har så mye kunnskap på energifeltet som de har. Oljeindustrien har en viktig rolle i den grønne omstillingen. Det bør politikere i Vesten være tydelige på, skriver Westman.

Etter at Aker BP kjøpte svenske Lundin, er det svenske Preem som presenterer seg selv som Sveriges største oljeselskap. De viser til at de har en raffineringskapasitet på mer enn 18 millioner kubikkmeter råolje hvert år, men driver imidlertid ikke med leting og utvinning.

Sånn sett taler næringslivsavisen delvis på vegne av egen svensk industri, når de nå tar et så tydelig standpunkt for mer satsing på olje og gass i Norge og Storbritannia.

Samtidig er avisen veldig tydelig på at det grønne skiftet skal gjennomføres, men de advarer mot å gjøre det gjennom stans eller motarbeidelse av olje- og gassutvinningen.

– For landene i Vesten handler det om å balansere to motstridende forhold: den nødvendige overgangen og det faktum at våre økonomier vil trenge fossilt brensel i flere tiår til. Bare velfungerende økonomier, uten skyhøye gass- og oljepriser, har råd til å ta kortsiktige kostbare, men langsiktige miljøvennlige beslutninger, skriver Westman.

Avisen mener det grønne skiftet må gjennomføres sammen med oljebransjen, hvis det skal lykkes.

– Å jobbe med oljeselskapene, ikke mot dem, burde være en selvfølge. Få aktører har så mye kunnskap på energifeltet som de har. Å demonisere oljeindustrien, slik FN gjør, gagner ingen, minst av alt miljøet, skriver Westman.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også