Aker BP dropper Troldhaugen

Fant mindre utvinnbart volum enn forventet. 
Aker BP dropper PUD for Troldhaugen etter brønntest. | Foto: Aker BP
Aker BP dropper PUD for Troldhaugen etter brønntest. | Foto: Aker BP

Aker BP har meddelt Olje- og energidepartementet at selskapet har sluttet seg til alle planene for utbygging og drift som ble levert i desember 2022, bortsett fra én. 

Troldhaugen-prosjektet i Edvard Grieg-området, som representerer rundt fire prosent av netto estimerte ressurser i disse prosjektene, er avviklet, opplyser selskapet i en børsmelding. 

Med det sparer Aker BP 0,5 milliarder dollar, tilsvarende rundt 5,3 milliarder norske kroner, i investeringer.

Når det fattes vedtak om feltutbygging til havs i Norge, er rettighetshaverne pålagt å sende en plan for utbygging og drift (PUD) til Olje- og energidepartementet (OED) for godkjenning. Etter dette skal hver rettighetshaver gi melding til OED innen tre måneder om de slutter seg til feltutviklingsplanen eller ikke. 

Aker BP leverte en drøss med PUD-er før jul, for å nå fristen for oljeskattepakka. 16. desember 2022 sendte Aker BP og partnerne PUD til OED for følgende feltutviklingsprosjekter: 

  • Yggdrasil (Hugin, Munin og Fulla)
  • Valhall PWP-Fenris
  • Skarv-området (Alve Nord, Idun Nord og Ørn)
  • Utsirahøyden (Symra og Troldhaugen – i tillegg til utviklingsrapport for Solveig Fase 2)

De totale utvinnbare ressursene fra disse utviklingsprosjektene ble estimert til 730 millioner fat oljeekvivalenter netto for Aker BP, med nettoinvesteringer på rudnt 19 milliarder USD i nominelle termer og en gjennomsnittlig break-even-pris på 35-40 USD per fat. 

Av det utgjorde Troldhaugen henholdsvis ca. 30 millioner fat oljeekvivalenter og 0,5 milliarder USD i investeringer.

De andre utviklingsprosjektene går i henhold til plan. 

«Som tidligere kommunisert var gjennomføringen av Troldhaugen-prosjektet gjenstand for gjennomføring av en utvidet brønntest (EWT) som har vært i produksjon siden august 2021. Erfaringene fra EWT har resultert i en reduksjon i forventet utvinnbart volum. Prosjektet vurderes ikke lenger å ha tilstrekkelig økonomisk robusthet, og Aker BP har besluttet ikke å tiltre PUD.» skriver selskapet i børsmeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også