Offshore Norge: – Elektrifisering gir betydelige reduksjoner i klimagassutslippene, ikke bare i Norge, men også globalt

Ny rapport fra Thema konkluderer med at elektrifisering av sokkelen gir ønsket klimagevinst.
NY RAPPORT: Rapport fra Thema utarbeidet på vegne av bransjeorganisasjonen Offshore Norge viser at elektrifisering av sokkelen gir en reell klimagevinst både i Norge og globalt. | Foto: Espen Swan-Rørvik, Offshore Norge
NY RAPPORT: Rapport fra Thema utarbeidet på vegne av bransjeorganisasjonen Offshore Norge viser at elektrifisering av sokkelen gir en reell klimagevinst både i Norge og globalt. | Foto: Espen Swan-Rørvik, Offshore Norge

Bransjeorganisasjonen Offshore Norge har fått Thema Consulting Group til å utarbeide en rapport om effekten av elektrifisering av sokkelen. Den konkluderer med at det har reell klimaeffekt både i Norge og globalt.

– Elektrifisering av olje- og gassektoren gir betydelige reduksjoner i klimagassutslippene, ikke bare i Norge, men også globalt. Dersom lønnsomme elektrifiseringsprosjekter ikke gjennomføres, vil det bli vanskeligere og dyrere å nå klimamålene, sier Benedicte Solaas, direktør for klima og miljø i Offshore Norge, i en pressemelding.

Samtidig anerkjenner bransjeorganisasjonen at det kan være individuelle forskjeller i effektene på de forskjellige prosjektene.

– Samtidig vil hvert enkelt prosjekt fortsatt vurderes for seg. Det kommer til å bli krevende å nå klimamålene og da må vi gjøre flere ting samtidig, både redusere utslipp og bygge ut mer fornybar kraft for å avhjelpe kraftsituasjonen og det ønsker petroleumsbransjen å bidra til, sier Solaas.

Rapporten konkluderer med følgende hovedfunn:

  • Utslippene i Europa reduseres med rundt 80 prosent av utslippskuttet som vi får av å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner i Norge fordi det blant annet øker sannsynligheten for sletting av kvoter og en ytterligere tilstramming av kvotetaket.
  • Globalt reduseres utslippene ytterligere fordi den frigjorte gassen ved å elektrifisere blir eksportert og fører til redusert LNG-produksjon. LNG har høyere utslipp i produksjons- og transportkjeden enn rørgass.
  • Å elektrifisere olje- og gassektoren reduserer utslippene i Norge og er avgjørende for å nånorske klimamål.
  • Elektrifiseringsprosjektene som er gjennomført er lønnsomme og kraften brukes likeeffektivt som når prosjekter elektrifiseres i landbasert industri og transportsektoren.
  • Dersom lønnsomme elektrifiseringsprosjekter ikke gjennomføres, vil det bli vanskeligere og dyrere å nå klimamålene.

EnergiWatch kommer tilbake med mer fra rapportlanseringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter