Ny runde i EU for å få kontroll på gassprisene

Presidentskapet i EU-rådet prøver å komme kritikerne i møte og foreslår å senke pristaket på gass med 55 euro. Neste uke er det duket for nye krisesamtaler.
Misnøyen var stor på det forrige krisemøtet i Brussel, da EU-landene skulle ta stilling til EU-kommisjonens forslag til et pristak på gass.
– En dårlig spøk, konkluderte energiministrene fra Spania og Polen.
Flere land mente kommisjonen hadde satt pristaket såpass høyt at det aldri ville bli tatt i bruk.
Barberer pristaket
Nå har Tsjekkia lagt fram et kompromissforslag, en knapp uke før energiministrene samles til nok et krisemøte i EU-hovedstaden.
I forslaget senkes pristaket fra kommisjonens utgangspunkt på 275 euro per megawattime til 220 euro per megawattime, viser et utkast omtalt av Bloomberg.
Tsjekkerne, som holder formannskapet i EU-rådet, foreslår også å kutte antall dager før pristaket trer i kraft fra to uker til fem dager.
Macron er skeptisk
Men pristaket må helt ned i rundt 150 euro per megawattime for at det skal ha en reell effekt på det europeiske markedet, konkluderer den amerikanske storbanken JPMorgan Chase & Co.
Kritikere advarer på sin side mot at et for lavt pristak kan true Europas forsyningssikkerhet. Blant dem er Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Jeg har allerede sagt at vi ikke kan ha et for lavt pristak. Da får vi ikke forsyninger, sa Macron på et toppmøte i Tirana mandag, og la til:
– Vi må ha et tak for å forhindre pristopper. Det har vi som europeere bestemt.
Lanserer eget forslag
Nederland foreslår på sin side å sette et eget pristak på gass brukt til lagring, skriver Euractiv.
Tanken er å unngå situasjonen som oppsto i sommer, da mange EU-land kjøpte store mengder gass for å fylle lagrene før vinteren, og dermed presset gassprisen enda høyere opp.
Pristaket skal hindre «prisfølsomme» kjøpere, som for eksempel handler på vegne av myndighetene, fra å by for mye i fyllingssesongen, skriver Nederland i et brev til EU-landene.
Krisetiltak på vent
EU-landene er nødt til å bli enige om et pristak på neste krisemøte for at andre krisetiltak for energimarkedet skal få effekt.
Pristaket er del av en større energipakke hvor også felles innkjøp av gass og raskere saksbehandling for fornybarprosjekter inngår.
Men alt dette ble satt på vent under forrige krisemøte, da EU-landene ikke klarte å samle seg om en felles pristakmodell.
(©NTB)
Relaterte artikler:
EUs formannskap foreslår å senke pristaket på gass
For abonnenter
EU-landene sliter med å finne et kompromiss om gasstaket
For abonnenter