Equinor utsetter beslutning for Wisting-prosjektet

104 milliarder kroner er estimert prislapp på investeringen, skriver Equinor.
UTSETTES: Wisting-prosjektet har ført til økte kostnader. | Foto: Equinor
UTSETTES: Wisting-prosjektet har ført til økte kostnader. | Foto: Equinor

Investeringsbeslutningen i utbyggingen av Wisting-feltet utsettes, ifølge Equinor. Utbyggingen av oljefeltet er politisk omstridt, og beslutningen om å sette penger på prosjektet skulle egentlig tas i desember.

Økt kost i volatilt marked

Det er økte kostnader som er årsaken til beslutningen om det videre arbeidet for et av Norges nordligste olje- og gassfelt. Selskapet skriver at global inflasjon, og utfordringer i energimarkedene som følge av krigen i Ukraina, skaper kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. I tillegg har leveransetidene fra verftene og fra utstyrsleverandørene har økt.

Beslutningen om utbygging av Wisting-feltet utsettes med fire år. Lisensen deles av Equinor, Aker BP, Petoro og Idemitsu.

– Mange har jobbet hardt for å realisere Wisting i henhold til planen, og beslutningen er krevende. Men i dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning, for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet. Når presset i leverandørmarkedet avtar, vil Wisting-prosjektet kunne gjennomføres på en god måte, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor i en pressemelding fra selskapet.

Positiv nåverdi

Equinor skriver nå at de tror investeringen vil havne på 104 milliarder kroner. Selskapet skriver at prosjektet har positiv nåverdi før og etter skatt etter kostnadsøkningen.

– Equinor og partnerne har jobbet sammen med leverandørindustrien, og utvikler et teknisk og miljømessig forsvarlig Wisting-prosjekt som kan produsere sikkert i Barentshavet. En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet. Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier Tungesvik.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også