Konkretiserte klimamål før COP 27 - får ingen nye konsekvenser for oljebransjen

– Det dette betyr for vår egen olje- og gassbransje er at de må minst leve opp til det de lovet Stortinget, sier klimaminister Espen Barth Eide (Ap).
PÅ VEI TIL EGYPT: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) | Foto: Lars Heltne
PÅ VEI TIL EGYPT: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) | Foto: Lars Heltne

Før avreise til Egypt og FNs klimatoppmøte (COP27), kalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inn til pressekonferanse med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp).

Her kunngjorde de at de innraporterte klimamålene til FN konkretiseres, med å reduserer utslippene med minst 55 prosent i 2030. Det tidligere målet fra 2020 var «opp mot 55 prosent». Hele eller store deler av kuttene kan komme i samarbeid med EU.

– Det dette betyr for vår egen olje- og gassbransje er at de må minst leve opp til det de lovet Stortinget i forbindelse med oljeskattepakken, nemlig å kutte 50 prosent av sine utslipp. Så må summen av resten av sektorene bidra med at vi når 55 prosent kutt, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til EnergiWatch etter pressekonferansen.

– Så det vil ikke være noe nye skjerpede mål rettet mot oljesektoren på bakgrunn av det dere presenterte i dag?

– Ikke som en direkte følge av dette. Grunnen er at vi allerede styrer mot 55 prosent nasjonalt, svarer Eide.

Også statsminister Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om det blir aktuelt å endre oljepolitikken som følge av det regjeringen selv kaller for skjerpede krav. Blant spørsmålene var om det er forenelig å åpne nye oljefelt hvis 1,5 gradersmålet skal nås.

– Det er ikke slik at et nytt olje- og gassfelt i Norge truer 1,5-gradersmålet. Det kjøper jeg ikke, svarte statsministeren under pressekonferansen.

Han ble også spurt om det kunne være aktuelt å møte opp i Sharm El-Sheikh med planer om å «legge bort» det omdiskuterte Wisting-feltet.

–Det ligger ikke noen søknad på regjeringens bord, og jeg tror ikke Wisting vil være et dominerende tema i Sharm El-Sheikh. Vi skal ikke forskuttere hva som kommer av prosjekter i Barentshavet. Det skal vi behandle på skikkelig vis om vi får en slik søknad, sier Støre.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også