NHO, Fornybar Norge, Offshore Norge og Norsk Industri frykter brems for havvindsatsing

Forslaget til ny HMS-forskrift for havvind er mangelfullt utredet og komplisert, mener aktørene.
MENER REGELVERK MÅ TILPASSES: Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga var olje og energiminister fra 2007 til 2008. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MENER REGELVERK MÅ TILPASSES: Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga var olje og energiminister fra 2007 til 2008. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Høy sikkerhet og gode arbeidsforhold må definitivt være på plass for å lykkes med en ny industri. Men regelverket må også tilpasses den virksomheten som skal reguleres. Forslaget som er lagt frem baserer seg på eksisterende HMS-regelverk for olje og gass, mens havvind er en helt annen type industri, sier Åslaug Haga i en pressemelding.

Hun er administrerende direktør i Fornybar Norge, som sammen med NHO, Offshore Norge og Norsk Industri representerer verdikjeden innen norsk havvind.

Aktørene mener havindustritilsynets utkast til ny forskrift om arbeidsmiljø og sikkerhet for fornybar energiproduksjon må vurderes på nytt. Forslaget hadde høringsfrist 1. mars, og aktørene mener det er ikke godt nok begrunnet hvorfor havvind-næringen har et behov for regulering ut over det alminnelige HMS-regelverket.

«Havvind-virksomhet medfører verken eksplosjonsfare, utslippsfare eller at personell skal bo på anleggene over tid. Disse åpenbare forskjellene er ikke tilstrekkelig hensyntatt i forslaget.», står det i meldingen.

– Norge har formidable havvindressurser som kan gi oss tilgang på kraft vi trenger både til klimatiltak og for å sikre arbeidsplasser i industrien. Dersom HMS-regelverket til havs blir for komplisert, risikerer vi at investeringene havner i andre land, sier direktør for energi og miljøpolitikk Ole Børge Yttredal i Norsk Industri. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også