Ørsted vil trekke tilbake milliardgarantier i USA

Det danske havvindselskapet forsøker å få tilbake milliardbeløpet de lovet New Jersey kort tid før nedleggelsen av Ocean Wind. Det samme gjør de også overfor leverandører og andre samarbeidspartnere.
MILLIARDGARANTIER: Ørsted prøver å komme seg unna milliardgarantier til havvindprosjekter i USA, men møter stor motstand. | Foto: David Goldman
MILLIARDGARANTIER: Ørsted prøver å komme seg unna milliardgarantier til havvindprosjekter i USA, men møter stor motstand. | Foto: David Goldman

Da New Jerseys guvernør, Phil Murphy, sikret Ørsted en hjelpende hånd i sommer ved å få vedtatt en lov som ga Ocean Wind 1 en skatterabatt på anslagsvis 1 milliard dollar (11 milliarder norske kroner), gikk det også andre veien i form av lovnader om 300 millioner dollar (3,3 milliarder norske kroner) til at prosjektet skulle bygges, og det ble lovet at det skulle investeres i å bygge den lokale forsyningskjeden. 

Ocean Wind 1 materialiserer seg imidlertid ikke. Derfor prøver Ørsted nå å slippe å innfri løftene. Dette fremgår av et brev til New Jersey Utilities Commission (NJBPU) sendt samme dag som det danske energiselskapet annonserte sin beslutning om å droppe videreutviklingen av Ocean Wind 1 og 2. 

«Vi trakk våre innleveringer da vi ikke lenger utvikler Ocean Wind 1 og dermed ikke lenger forfølger de skattemessige incentivene knyttet til prosjektet», heter det i en skriftlig kommentar fra Ørsted til EnergiWatch, der det utdypes at ikke bare NJBPU, de har sendt brev til. 

«Lignende kommunikasjon knyttet til ryddig gjennomføring av prosjekter går også ut til leverandører og andre samarbeidspartnere.»

Løftene fra Ørsted ble formalisert mindre enn en måned før prosjektet ble lagt ned. Dels i form av en garanti fra det danske morselskapet på 100 millioner dollar (1,1 milliarder norske kroner) for at prosjektet skal realiseres. Dels i form av at 200 millioner dollar (2,2 milliarder norske kroner) skulle settes inn for neste fase av EEWs monopile-fabrikk i staten. 

De 300 millioner dollarene (3,3 milliarder norske kroner) var inkludert i nedskrivningen på nesten 19,9 milliarder danske (31,6 milliarder norske) kroner, som er tatt på Ocean Wind 1. I forrige onsdags brev fra Ørsteds advokat bemerkes det imidlertid at Forsyningstilsynet ennå ikke har gitt sin endelige godkjennelse av de to tilsagnene. Derfor vil selskapet returnere pengene som er satt inn siden 4. oktober og ikke betale garantien. 

Vil kjempe «som inn i helvete»

Nesten umiddelbart etter Ørsteds beslutning om å stoppe utviklingen av Ocean Wind-prosjektene, var Phil Murphy ute med krabbesekken. I en sint kommentar raste han over den «opprørende» avgjørelsen og uttalte at han hadde satt sin juridiske avdeling til å «ta alle nødvendige skritt for å sikre at Ørsted oppfyller sine forpliktelser fullt ut og umiddelbart». 

Flere dager senere hadde harmen tilsynelatende ikke lagt seg. Under en helt urelatert hendelse uttalte statens demokratiske guvernør at Ørsted «har oppført seg virkelig dårlig» og spådde en rettssak over de omstridte garantiene. 

– De har – i to forskjellige potter – 300 millioner dollar, som vi skal kjempe som faen for å beholde, sa han ifølge bl.a. det regionale næringsmediet ROI-NJ. 

– Jeg antar at det vil ende i en juridisk kamp med dem. Men de gjorde ikke det de sa de skulle gjøre, og vi skal få dem til å betale for det.

EnergiWatch har vært i kontakt med EEW, som står bak monopolfabrikken, og som Ørsted har satt inn 200 millioner dollar til. I et skriftlig svar heter det at stiftelsesprodusenten «beklager beslutningen» fra det danske energiselskapet om å trekke seg fra Ocean Wind-prosjektene, og at den dialogen som nå pågår forventes å fortsette «en stund».

Artikkelen ble først publisert i den danske utgaven av EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også