Equinor og Vårgrønn eier 60 prosent av verdens største havvindpark - nå produserer den strøm for første gang

– Milepælen med Doggerbanks første kraftproduksjon viser at havvind er klar til å drive Europas energiomstilling, sier Olav Hetland, administrerende direktør i Vårgrønn.
PRODUSERER STRØM: Doggerbank har begynt å produsere strøm. | Foto: Jan De Nul
PRODUSERER STRØM: Doggerbank har begynt å produsere strøm. | Foto: Jan De Nul

Doggerbank er verdens største havvindpark. Den bunnfaste havvindparken ligger i Storbritannia, men den har de to norske energiselskapene Equinor og Vårgrønn på eiersiden. De eier henholdsvis 40 og 20 prosent, mens SSE Renewables eier resten.

Nå opplyser Vårgrønn i en pressemelding at havvindparken for første gang har begynt å levere strøm til Storbritannia.

– Milepælen med Dogger Banks første kraftproduksjon viser at havvind er klar til å driveEuropas energiomstilling, sier Olav Hetland, administrerende direktør i Vårgrønn.

Doggerbank er delt opp i tre områder på 1,2 GW hver, og til sammen har den dermed en installert kapasitet på 3,6 GW. Strømmen som produduseres sendes til land gjennom høyspente likestrømskabler (HVDC) etter en konvertering fra veksemstrøm på turbinene ute til havs. Dermed er Doggerbank også den første gangen at HVDC med en egen transformatorplattform brukes på britisk sokkel. Denne plattformen er ubemannet.

Det er SSE Renewables som er operatør på parken frem til driftsstart, og så tar Equinor over som operatør.

Vårgrønn mener erfaringene fra Doggerbank blir veldig viktig for det som nå skal skje på norsk sokkel i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord..

– Doggerbank har spesielt mange likhetstrekk med Sørlige Nordsjø II-prosjektet i Norge, hvor Vårgrønn er prosjektleder for Brigg Vind-konsortiet. På Utsira Nord viderefører vi vårt samarbeid med Equinor fra Dogger Bank. Her har vi ambisjon om å levere flytende havvind, som det enestehelnorske konsortiet, sier Hetland.

Selv om Doggerbank er et britisk havvindprosjekt, er det mange norske offshoreleverandører som har bidratt med sin spisskompetanse. Det inkluderer Aibel, Edda Wind, Seaway7, Nordic Steel og Vard.

– Doggerbank er et ledende eksempel på hvordan havvindparker leverer mye mer enn fornybar energi. Prosjektet har bidratt til å bygge industri og skape lokale arbeidsplasser og vil fortsette å gjøre det i flere tiår. Å maksimere disse positive lokale ringvirkningene av havvindprosjekter er avgjørende for å opprettholde sterk støtte til havvind og energiomstillingen, sier Hetland.

Totalt blir det satt opp 277 vindturbiner i havvindparken. Den første strømmen kommer fra GE Vernovas Haliade-X 13 MW store turbiner. Den har 107 meter lange turbinblader.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også