Olje- og energidepartementet vil unnta havvindsøknadene fra innsyn

– Urimelig arbeidskrevende for departementet å skille ut den taushetsbelagte informasjonen, skriver OED i sin begrunnelse.
IKKE INNSYN: Olje- og energidepartementet har sendt ut et høringsforslag om å unnta havvindsøknadene fra innsyn. | Foto: Anders Lie Brenna
IKKE INNSYN: Olje- og energidepartementet har sendt ut et høringsforslag om å unnta havvindsøknadene fra innsyn. | Foto: Anders Lie Brenna

Det nærmer seg søknadsfristen for havvindområdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, og nå jobber konsortiene på spreng med å gjøre ferdig sine analyser og utarbeide sine søknader. 

Det koster mye penger å utarbeide disse søknadene, og det er knyttet stor usikkerhet til fremtidig kostnadsnivå og inntjening.

Nå har regjeringen med OED i spissen kommet med et forslag om å endre forskriften i offentlighetsloven og forskriften til havenergiloven for å unnta havvindsøknadene for innsyn. Forslaget er nå sendt på høring, med frist til 13. oktober.

I høringsnotatet begrunnes det med at søknadene kommer til å inneholde mye konkurransesensitiv informasjon, og at det blir arbeidskrevende for departementet å skulle ut taushetsbelagt informasjon.

«Det er første gang det avholdes en konkurranse om prekvalifisering og tildeling av prosjektområder for vindkraft til havs, så departementet har ikke konkrete eksempler på hvordan søknadene om prekvalifisering og tildeling av prosjektområde vil være. Departementet antar likevel at taushetsbelagte opplysninger trolig vil utgjøre den vesentligste delen av dokumentene, eller at det vil være urimelig arbeidskrevende for departementet å skille ut den taushetsbelagte informasjonen.»

De skriver også at det er grunn til å anta at hele søknaden kan unntas fra innsyn.

I det bunnfaste havvindområdet Sørlige Nordsjø II er det lagt opp til et støtteregime med et maksimalt tak på 23 milliarder kroner. For Utsira Nord er det foreløpig ikke anslått hvor store subsidier det kan bli snakk om, men generelt sett anses flytende havvind som markant dyrere enn bunnfast havvind.

I utlysningene har konsortiene fått beskjed om å utarbeide en sladdet versjon parallelt med den vanlige søknaden. 

«Søknaden om prekvalifisering skal inneholde en kopi av søknaden hvor eventuelle opplysninger om tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde er sladdet.»

Samtidig må departementet på selvstendig grunnlag vurdere om sladdingen er i tråd med lovgivningen.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også