Kjetil Lund: – Nå får nettselskapene et direkte økonomisk motiv til å koble til nye kunder raskt

RME sender to forslag om endring i inntektsreguleringen ut på høring.
– Det er et problem at tilknytning av nye kunder til strømnettet går for sakte. Vi foreslår nå to tiltak for å få nettselskapene til å gjøre dette raskere, sier NVE-sjef Kjetil Lund. | Foto: Anders Lie Brenna
– Det er et problem at tilknytning av nye kunder til strømnettet går for sakte. Vi foreslår nå to tiltak for å få nettselskapene til å gjøre dette raskere, sier NVE-sjef Kjetil Lund. | Foto: Anders Lie Brenna

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) skriver i en pressemelding at de sender to forslag som skal bidra til at nettkunder får raskere tilknytning til strømnettet.

Det går på å endre inntektsrammen slik at det gir økonomisk gevinst å koble til flere kunder, og på å dekke kostnader til tidlige utredninger.

– Det er et problem at tilknytning av nye kunder til strømnettet går for sakte. Vi foreslår nå to tiltak for å få nettselskapene til å gjøre dette raskere. Det ene er å gi en økonomisk fordel til de nettselskapene som kobler til flere kunder. Det andre tiltaket er å gjøre det mer lønnsomt for nettselskapene å planlegge godt – slik at de holder tritt med den raske utviklingen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Forslagene oppsummeres slik:

  • I lokalt distribusjonsnett foreslår vi å gi en økonomisk fordel til nettselskaper som leverer økt kapasitet og kobler på flere kunder. Ordningen håndteres gjennom inntektsreguleringen og øker bransjen samlede inntekt. RME foreslår at ordningen skal vare i inntil fem år.
  • På de øverste nettnivåene foreslår vi at nettselskapene skal få dekket kostnader til tidlige nettutredninger. Dette reduserer nettselskapenes økonomiske risiko i forbindelse med vurdering av nettutbygging. Det gir selskapene mulighet til å ha flere «gryteklare konsepter» når kunder ber om tilknytning.

– Vi tror at disse tiltakene kan ha en virkning, for nå får nettselskapene et direkte økonomisk motiv til å koble til nye kunder raskt. Samtidig må vi ikke glemme at strømnettet i Norge er finansiert av kundene over nettleia. Vi må finne en balanse slik at ikke nettleien øker unødig mye, sier NVE-sjef Kjetil Lund.

Høringsdokumentet kan lastes ned og leses her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også