420 kV-linjen mellom Hamang og Smestad legges i bakken

Energidepartementet har konkludert om kraftledningen.
HAR BESTEMT SEG: Energiminister Terje Aasland (Ap), her fra en tidligere anledning. | Foto: Linda Sandvik
HAR BESTEMT SEG: Energiminister Terje Aasland (Ap), her fra en tidligere anledning. | Foto: Linda Sandvik

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt utbyggingen av kraftnettet mellom Bærum og Oslo, både fordi det berører svært mange mennesker og fordi det er en prinsipielt viktig sak. Etter en grundig gjennomgang av saken har jeg kommet til at ledningen bør bygges som et kabelanlegg i bakken, sier energiminister Terje Aasland i en melding tirsdag ettermiddag.

Hamang-Bærum-Smestad er det første tiltaket som åpner for økt kapasitet inn til Oslo og en overgang til 420 kV. Prosjektet er en del av «Nettplan Stor-Oslo», som skal sikre trygg strømforsyning i og rundt hovedstaden.

Det var i 2021 at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga Statnett konsesjon til utbygging av en luftledning mellom Hamang transformatorstasjon i Bærum og Smestad transformatorstasjon i Oslo, via Bærum transformatorstasjon. 

Konsesjonen ble påklagd av begge de berørte kommunene og til sammen rundt 700 personer og organisasjoner.

Tirsdag viser departementet til Statnetts kostnadsestimater om at det er dyrere å legge kabelen i bakken i stedet for å bygge en ny luftledning.

«Departementets samlede vurdering er likevel at kabel i grøft og tunnel på hele strekningen vil være en vesentlig bedre totalløsning enn luftledning, alle hensyn tatt i betraktning. Gjeldende føringer om at nye kraftledninger på 420 kV som hovedregel skal bygges som luftledning vil fortsatt stå ved lag», står det i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også