RME mener kapasitetsgrenser mellom nettselskap ofte vil være ulovlig

Har gjort en vurdering av hvilke rettigheter kunder har etter tilkobling.
NY PEKEPINN: RME har sendt svarbrev til Statnett om rettigheter med nettilkobling. Illustrasjonsbilde. | Foto: NTB
NY PEKEPINN: RME har sendt svarbrev til Statnett om rettigheter med nettilkobling. Illustrasjonsbilde. | Foto: NTB

Det er forståelsen av den såkalte NEM-forskriftens kapittel 3 og 4 som Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har gjort, på forespørsel fra Statnett, skriver NVE på sine hjemmesider.

I sine vurderinger konkluderer RME blant annet med at nettkunder har rett til å utnytte den kapasiteten som er avtalt mellom nettselskap og kunde. Samtidig er den tildelte kapasiteten ikke en «absolutt eller en ubetinget rettighet».

– Alle har rett til å knytte seg til nettet. Kunder som lar en større mengde tildelt nettkapasitet stå ubrukt, kan i ytterste konsekvens blokkere for nye tilknytninger. Samtidig må vi også ta hensyn til nettkundenes behov for forutsigbarhet i forbindelse med uttak og produksjon. Vi mener derfor at kundens kapasitetsrettigheter unntaksvis kan justeres, sier RME-direktør Tore Langset i en uttalelse hos NVE.

Videre står det at Statnett i prinsippet kan fastsette og justere rettslig bindende kapasitetsgrenser overfor nettselskap, men at en slik grense må samsvare med kundenes samlede behov. 

– Vi vurderer at i praksis vil det å fastsette og justere kapasitetsgrenser overfor nettselskap ofte strider med underliggende nettkundenes rett på kapasitet og krav på markedsadgang. Vi mener derfor at kapasitetsgrenser mellom nettselskap i praksis ofte vil være ulovlig, sier Langset.

Der en kunde ber om ny tilknytning eller økt nettkapasitet skal nettselskapet vurdere om det er driftsmessig forsvarlig og om nødvendig avklare dette med Statnett, mener RME.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også