Steffen Syvertsen: – Vi er vant til hardt vær, men denne helgen har vært ekstrem

– Glitre Nett var godt forberedt, men sterk vind på over 30 m/s fra en uvanlig retning har ført til store ødeleggelser, sier konsernsjefen i Å Energi.
EKSTREMHELG: Konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi forteller om store utfordring for konsernets nettselskap i helgen som var. | Foto: Å Energi
EKSTREMHELG: Konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi forteller om store utfordring for konsernets nettselskap i helgen som var. | Foto: Å Energi
Anders Lie Brenna & NTB

Helgens ekstremvær har vært en prøvelse for strømnettet i Sør-Norge, og det merket nettselskapet Glitre Nett. På det meste hadde de 25.000 kunder uten strøm, og totalt ble 80.000 strømkunder utsatt for strømbrudd i løpet av helgen.

– Vi er vant til hardt vær, men denne helgen har vært ekstrem, skriver konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi i et innlegg på LinkedIn.

Han forteller om krevende arbeid med stor fare for skader. Så langt ser det ut til å ha gått bra, men nettselskapet jobber fortsatt med å rette feil og håndtere situasjoner.

– Glitre Nett var godt forberedt, men sterk vind på over 30 m/s fra en uvanlig retning har ført til store ødeleggelser, Syvertsen.

En av de mange som ble rammet av strømbrudd, var et sykehjem i Lillesand. Der ble de nødt til å fyre med ved for å varme opp sykehjemmet.

– Strømmen er nede på sykehjemmet i Høvåg, men de fyrer med ved. Har gassoppvarming og ingen respiratorpasienter. Karakteriseres som krevende, men ikke kritisk, skrev beredskapssjef Tom Helge Vik Tollefsrud ved Sørlandet sykehus i et referat fra fylkesberedskapsrådet i Agder lørdag formiddag.

Nettselskapet Glitre Nett måtte prioritere høyspentnettet.

– 20–30 prioriterte abonnenter er uten strøm, men Glitre har ikke kapasitet til å gå og hjelpe enkeltkunder. De må jobbe på høyspentnivå. Dette har fått konsekvenser i Lillesand hvor Høvåg sykehjem har vært uten strøm i lengre tid, ble det oppgitt på et digitalt beredskapsmøte, ifølge regionavisen Fædrelandsvennen.

Strømbruddene skapte også utfordringer for mobilnettet.

– Enkelte master går på reservestrøm, så Sørlandet sykehus (SSHF) er nødt til å forberede seg på Ekom-hendelser (elektrisk kommunikasjon) over hele Agder, skrev fylkesberedskapsrådet på lørdag.

Syvertsen trekker i sitt LinkedIn-innlegg frem den siste rapporten fra det internasjonale energibyrået, IEA, og påpeker at det nå må investeres massivt i strømnettet fremover.

– I rapporten anslår IEA at vi må bygge ut og erstatte 80 millioner kilometer med nett innen 2040. Det tilsvarer størrelsen på dagens nett, som har vært utviklet og bygd i godt over 100 år. Dette kommer til å kreve enorme investeringer, oppskalering av leverandørkjeder og ikke minst regulatoriske endringer. Og alt skal skje på drøye 16 år. Dersom vi ikke klarer det vil vi ikke kunne bygge ut nok fornybar kraft, og vi kommer ikke til å elektrifisere samfunnet raskt nok. Da ryker også klimamålet. Uten et sterkt kraftnett når vi ikke en fornybar framtid, skriver Syvertsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også