Statnett øker tariffene fra dagens «nullnivå» til 270/kW

– Det er en økende utbyggingstakt i transmisjonsnettet, samtidig er kostnadene ved systemdriften høye, sier Statnett-direktør Gunnar Løvås.
ØKT TARIFF: Statnett øker tariffen fra 0 til 270 kW. Det tilsvarer omtrent 4,5 øre/kWh i økt nettleie for husholdningskundene. | Foto: Anders Lie Brenna
ØKT TARIFF: Statnett øker tariffen fra 0 til 270 kW. Det tilsvarer omtrent 4,5 øre/kWh i økt nettleie for husholdningskundene. | Foto: Anders Lie Brenna

Statnett skriver i en pressemelding, sendt på fredag i forrige uke, at de har fastsatt tariffen for 2024.

– Det er en økende utbyggingstakt i transmisjonsnettet, samtidig er kostnadene ved systemdriften høye. Dette medfører at Statnett, fra dagens nullnivå, setter tariffen til 270 kr/kW, sier konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett, Gunnar G.

Han påpeker at selv om det er en økning, er det betydelig lavere enn før koronaoandemien.

– Fordi vi forventer høye flaskehalsinntekter både internt og mot utlandet, bidrar det til å holde tariffen lav, sier Løvås..

Samtidig påpeker Statnett at de har tilbakeført de ekstraordinært høye flaskehalsinntektene til strømkundene, gjennom å utbetale 8,2 milliarder kroner til nettselskapene.

Statnett forventer fortsatt høye flaskehalsinntekter, blant annet som følge av store prisforskjeller internt i Norge, men de tror ikke det blir like ekstremt som det har vært gjennom Europas energikrise.

– Vi ser fortsatt at nivået på flaskehalsinntekter vil være høyere enn i perioden før 2022, men ikke på samme nivå
som i 2022, skriver Statnett i pressemeldingen.

Med en tariffsats på 270 kr/kW tilsvarer det omtrent 4,5 øre/kWh i snitt for norske husholdninger.

For kraftprodusentene økes tariffsatsen fra 1,21 til 1,24 øre/kWh, mens påslaget for systemdrift øker fra 0,15 til 0,25 øre/kWh.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også