RME vil ha minimumskrav for nettkunder før de får plass i køen

– Når kunden har fått plass i tilknytningskøen, og fått reservere kapasitet til prosjektet sitt, må kunden vise god nok fremdrift for å beholde reservasjonen, sier NVE-sjef Kjetil Lund.
ANBEFALER MINIMUMSKRAV: Nye strømkunder skal ikke få plass i køen før visse krav er oppfylt, hvis RMEs anbefaling blir fulgt opp av departementet. | Foto: Anders Lie Brenna
ANBEFALER MINIMUMSKRAV: Nye strømkunder skal ikke få plass i køen før visse krav er oppfylt, hvis RMEs anbefaling blir fulgt opp av departementet. | Foto: Anders Lie Brenna

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i NVE fikk i oppdrag av Olje- og energidepartementet (OED) å komme med en anbefaling om forskriftsendringer for mer effektiv tilknytning til strømnettet. Nå er den klar, og NVE-sjef Kjetil Lund presenterer hovedlinjene i en pressemelding.

– Vi foreslår at alle nettselskap skal stille minimumskrav om at kundene som ønsker tilknytning, dokumenterer at prosjektet deres er rimelig avklart, før de får en plass i tilknytningskøen, sier Lund.

Utfordringen nå er at alle som har planer om nytt strømforbruk kan stille seg i køen, uten at det er krav til modenhet. Dermed er det mange som opptar reservert kapasitet selv om prosjektet ikke har nødvendig fremdrift.

Med nye anbefalte minimumskraft må nye strømkunder dokumentere ønsket kapasitet, lokalisering og status for relevante tillatelser, samt fremdriftsplan og finansieringsplan. Først da vil de få plass i tilknytningskøen.

– Når kunden har fått plass i tilknytningskøen, og fått reservere kapasitet til prosjektet sitt, må kunden vise god nok fremdrift for å beholde reservasjonen. Om kunden ikke har tilstrekkelig fremdrift, skal nettselskapet trekke reservasjonen og gi kapasiteten videre til neste kunde i køen, sier Lund.

I anbefalingen som nå legges frem, inngår ikke prising av reservert kapasitet. Det var ikke en del at oppdraget fra departementet, men NVE-sjefen trekker det frem likevel.

– Nettkapasitet er en knapp ressurs for samfunnet. Mer bruk av prising av ubrukt kapasitet kan være viktig for å bidra til at kraftnettet blir utnyttet bedre. Fremover vil vi derfor se på alternativer for å prise reservert kapasitet, sier Lund. 

RME foreslår derimot at nettselskapene får en plikt til å registrere og rapportere tiden det tar å knytte nye strømkunder til nettet slik at det blir tilgjengelig statistikk på tidsbruken og hvor lange køene er.

– I første omgang er formålet med innrapporteringen at samfunnet skal få større innsikt i hvor lang tid nettselskapene bruker på å tilknytte kunder. Det kan bidra til at dette skjer raskere. I neste omgang kan det bli aktuelt å la denne tidsbruken bli en del av inntektsrammene til nettselskapene, sier Lund.

Forslagene fra RME kan lastes ned og leses i sin helhet her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også