Hafslund og Volte får 10 millioner av Enova til løsninger for å avlaste strømnettet

– En overgang til et utslippsfri energisystem er i praksis ikke mulig uten store mengder av energilagring og forbruksfleksibilitet, sier Danny Zaitsev i Hafslund Flex.
FLEKSIBILITETSMARKED: Volte og Hafslund har fått penger fra Enova for å utforske løsninger for mer fleksibelt strømforbruk i små og mellomstore bedrifter. | Foto: Volte
FLEKSIBILITETSMARKED: Volte og Hafslund har fått penger fra Enova for å utforske løsninger for mer fleksibelt strømforbruk i små og mellomstore bedrifter. | Foto: Volte

Hafslund og Volte opplyser i en pressemelding at de har fått 10 millioner fra Enova for å utforske hvordan små og mellomstore bedrifter kan redusere strømutgifter og generere inntekter ved å frigjøre nettkapasitet og bidra til balanse i energisystemet.

– En overgang til et utslippsfri energisystem er i praksis ikke mulig uten store mengder av energilagring og forbruksfleksibilitet. Derfor er vi glade for at vi, sammen med Volte, har blitt tildelt støtte fra Enova til å lage løsninger som kan bidra til et mer robust energisystem, sier leder i Hafslund Flex, Danny Zaitsev.

Strømsystemet vil i stadig større grad bestå av uregulerbar kraftproduksjon, som vindkraft, solenergi og elvekraft. Disse kraftproduksjonsteknologiene er alle avhengige av et vær, som blir stadig mer variabelt som følge av klimaendringene. Dermed må forbrukssiden også bli mer fleksibelt for å holde strømnettet i balanse.

I høst skal partnerne begynne arbeidet med å lage fleksibilitetsløsninger, og målet er å aggregere fleksibiliteten til lasteiere med relativt lavt volum. Det innebærer at bedrifter som deltar kan la Volte og Hafslund styre strømforbruket i tråd med strømsystemets behov.

– Løsningene våre skal være transparent, oversiktlige og tydelige. Kombinasjonen med Voltes teknologi og innsikt i markedet for små og mellomstore bedrifter samt Hafslund Vekst sin kompetanse, er en viktig brikke i vår satsing på forbruksfleksibilitet. Det vil være til det beste for både kundene og for stabiliteten i strømnettet, sier Kjartan Olsen, CTO i Volte.

I dag er det stort sett store aktører som deltar i Statnetts reservemarkedet. Volte og Hafslund ønsker å utnytte potensialet i bedriftene som ikke er fullt så store.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også