ARC skriver dansk historie med nytt CCS-anlegg

Demonstrasjonsanlegget til den danske avfallsselskapet ARC skal fange CO2 som skal brukes til dyrking av tomater hos et gartneri på Sjælland.
INNVIELSE: Både klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) deltog ved innvielsen af ARCs CCS-anlegg. | Foto: ARC PR
INNVIELSE: Både klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) deltog ved innvielsen af ARCs CCS-anlegg. | Foto: ARC PR

Det københavnske avfallsselskapet ARC har mandag – med deltakelse av klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgermester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) – innviet sitt demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -gjenvinning.

Denne artikkelen ble først publisert av danske EnergiWatch.dk.

Ifølge overborgermesteren kan ingen tvile på at det må tenkes annerledes for at Danmark skal nå sitt klimamål – og ARC gjør nettopp det ved å drepe to fluer i ett smekk når den fanget CO2-en etter planen skal brukes til dyrking av blant annet tomater og agurker.

– Min forhåpning er at vi med erfaringene fra det nye demonstrasjonsanlegget kan gå videre med å etablere et fullskala-anlegg som kan fange CO2 tilsvarende ett års utslipp fra nesten 300 000 biler. Potensialet er utrolig stort for vår klimainnsats, sier Sophie Hæstorp Andersen i en pressemelding fra avfallsselskapet.

Begeistring

Innvielsen markerer også et stykke dansk historie, påpeker ARCs styreleder Marcus Vesterager.

– Med demonstrationsanlegget skriver vi dansk historie, når CO2 for første gang fanges fra røykgassen på et avfallsenergianlegg, settes under trykk, kjøles ned og blir til væske for deretter å bli brukt hos gartneriet Østervang på Sjælland, sier han i meldingen.

Anlegget forventes å være i drift sommeren 2024 og er bygget av selskapet Pentair, som har jobbet med CO2-fangstanlegg i tiår.

Det har skapt begeistring etter mandagens innvielse av anlegget, som ifølge Henrik Lyhne, global salgsansvarlig i Pentair, har den mest ”avanserte og gjennomprøvde teknologien på markedet”.

– Perspektivet for demonstrasjonsanlegget er å avklare hvordan et fremtidig skreddersydd fullskala-anlegg kan tilpasses driftsforholdene hos ARC og fjernvarmenettet i hovedstaden, sier han.

Ifølge ARC vil den fangete CO2-en bli renset til en kvalitet som oppfyller kravene fra matvareindustrien. Dermed kan den brukes til dyrking hos gartneriet Østervang på Sjælland, som er et av landets største gartnerier.

Stort potensial

I tillegg har avfallsselskapet inngått en avtale med Linde Gas, som leverer industrielle gasser nasjonalt og internasjonalt, ifølge meldingen.

– Dette er et viktig skritt mot ARCs mål om å fange CO2 i full skala med potensiale til å bidra til en betydelig reduksjon av CO2 på opptil 500 000 tonn per år, skriver avfallsselskapet til slutt.

Også bransjeorganisasjonen Dansk Fjernvarme, som representerer fjernvarme- og avfallsenergiselskaper samt kraftvarmeverk, peker på enormt potensiale for CO2-fangstprosjekter. Nå håper den at innvielsen av ARCs anlegg kan sette fart på en snarlig plan for CCS-området fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

– Hvis prosjektene skal realiseres, er det nødvendig å ha bedre rammer for blant annet kostnadene for transport og lagring av fanget CO2, slik at de samlede kostnadene kommer ned på et lønnsomt nivå der det er verdt å investere i CO2-fangst for et større antall selskaper, sier Jannick Hauschildt Buhl, organisasjonens områdesjef for CCUS og PtX, i en pressemelding fra Dansk Fjernvarme.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også