Statnett har lagt planer for framtidas energikriser

– Det er viktig at vi har gode virkemidler for å håndtere ulike scenarioer i kraftforsyningen.
TRYGG ENERGIFORSYNING: Tiltak og god tilgang på vann sikret en god forsyning gjennom vinteren 2022/2023. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TRYGG ENERGIFORSYNING: Tiltak og god tilgang på vann sikret en god forsyning gjennom vinteren 2022/2023. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NTB & Anders Lie Brenna

Statnett har utredet hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon etter et fjorår med uvanlig lav fyllingsgrad.

– Det er viktig at vi har gode virkemidler for å håndtere ulike scenarioer i kraftforsyningen. Disse virkemidlene utvikles stadig, og de må være treffsikre og effektive, sier konserndirektør for systemdrift Peer Olav Østli i Statnett.

Flere tiltak har sammen med god tilgang på vann, sikret en god forsyning gjennom vinteren 22/23, skriver Statnett i en pressemelding.

I juli i fjor vedtok NVE en midlertidig rapporteringsordning for produksjon av regulerbar kraft. Ordningen har gitt et grunnlag for løpende vurderinger av om ytterligere tiltak for å trygge forsyningen har vært nødvendig.

– Det har vært et godt samarbeid med myndighetene og vi har takket være den løpende rapporteringen om produksjon av kraft kontinuerlig hatt god innsikt i situasjonen. Nå nærmer det seg vårløsningen, og vi ser at den hydrologiske situasjonen er god, sier Østli.

I fjor høst utredet Statnett hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon, såkalte SAKS-tiltak. I forkant av denne vinteren inngikk Statnett et samarbeid med Equinor for å kunne benytte Energiverk Mongstad i slike situasjoner denne vinteren.

Mongstad-tiltaket blir imidlertid ikke videreført.

– Vi har nå konkludert med at dette tiltaket ikke er rasjonelt i fortsettelsen, skriver Statnett.

Ved utgangen av vinteren i 2022 var det mindre vann i magasinene i Sør-Norge enn vanlig. Dette, sammen med den usikre energisituasjonen i Europa, gjorde at Statnett vurderte kraftsituasjonen til å være stram fra mai. I løpet av sommeren var fyllingsgraden i deler av Sør-Norge på et historisk lavt nivå for årstiden.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter