Elvia: – Forbrukstoppene har sunket med mellom 10 og 20 prosent

Halvparten av nettkundene sier at de vil endre bruksmønster som følge av ny nettleie.
ENDRER FORBRUKSMØNSTER: – Mange uttrykte skepsis og mente at modellen var for komplisert. | Foto: Elvia
ENDRER FORBRUKSMØNSTER: – Mange uttrykte skepsis og mente at modellen var for komplisert. | Foto: Elvia

Nettselskapet Elvia har engasjert Kantar til å gjennomføre en spørreundersøkelse blant sine kunder for å finne ut hvordan den nye nettleien eventuelt påvirkes forbruksmønsteret.

– Mange uttrykte skepsis og mente at modellen var for komplisert. Elvia registrerer forbruket fortløpende og vi kan se at forbruket for september og oktober i 2022 er over 20 prosent lavere enn i 2020 som var relativt likt temperaturmessig. Dette gjelder kunder som har et årlig forbruk på over 10 000 kWh. Vi kan også se at forbrukstoppene har sunket med mellom 10 og 20 prosent. Om dette skyldes nettleiemodellen eller høye strømpriser kan vi selvsagt ikke si noe eksplisitt om, sier Vibeke Ranum, kundedirektør i Elvia, i en pressemelding.

Den nye nettleiemodellen ble innført 1. juli i år. Den skal motivere til bedre utnyttelse av strømnettet, og det skjer blant annet gjennom et trinn på energileddet som beregnes ut fra gjennomsnittet av de tre timene med høyest strømforbruk. Tanken bak er å få strømkundene til å jevne ut forbruket slik at nettet ikke må gjennom unødvendige og dyre oppgraderinger, noe som i så fall fører til økt nettleie.

– Det virker som en stor del av kundene har forstått hvorfor vi trengte en ny modell og hvilken effekt den har for den enkelte. Fordi den nye modellen gir en mer rettferdig fordeling av kostnader, er det mange kunder med lavt forbruk og lave effekttopper som har fått redusert nettleie. 44 prosent sier at de ganske eller svært sannsynlig vil endre atferd som følge av den nye modellen, sier Ranum.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også