Statnett mener det er redusert sannsynlighet for kraftrasjonering

Endrer vurderingen av energisituasjonen fra «stram» til «normal».
ENDRER FARGEKODE: Statnett, her ved konsernsjef Hilde Tonne. | Foto: Lars Heltne
ENDRER FARGEKODE: Statnett, her ved konsernsjef Hilde Tonne. | Foto: Lars Heltne

«Sannsynligheten for en anstrengt kraftsituasjon i Sør-Norge gjennom kommende vinter er redusert. Årsaken er mye nedbør, lav kraftproduksjon, redusert forbruk og tilstrekkelig import både fra andre land og fra de nordlige delene av Norge. Det er nå lite sannsynlig at man må rasjonere kraft denne vinteren. Statnett endrer derfor vurderingen av energisituasjonen fra ”stram” (gul) til ”normal” (grønn)», heter det i i en pressemelding fra Statnett onsdag ettermiddag

– Den store mengden nedbør gjennom høsten har sammen med tilstrekkelig import, redusert forbruk og lav kraftproduksjon fra vannmagasinene bidratt til en bedret situasjon for denne vinteren. Det er fremdeles viktig å understreke alvoret i den store usikkerheten vi ser i det europeiske energimarkedet, også opp mot neste vinter, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett,

Magasinfyllingen i Sør-Norge var svært lav ved inngangen til høsten, og Statnett har fulgt situasjonen tett sammen med energimyndighetene. Kraftprodusentene har rapportert ukentlig om både magasinfylling og disponering av vannet i magasinene, skriver de.

«Ordningen med rapportering av magasindisponering fra kraftprodusentene vil fortsette, og Statnett vil i tillegg til importsituasjonen fortløpende vurdere snømengder i fjellet og hvordan dette påvirker magasinfyllingen mot våren og sommeren», heter det i meldingen.

– Vi ser at rapporteringsordningen har hatt effekt og at kraftprodusentene sparer vann. Det er viktig og bidrar til energisikkerhet gjennom vinteren. Det er også god fyllingsgrad i europeiske gasslagre, og vi er derfor noe mindre bekymret for importsituasjonen nå. Samtidig vet vi at det er stor usikkerhet knyttet til gasstilgangen foran neste vår og vinter. Vi vil derfor følge situasjonen tett sammen med energimyndighetene også videre framover, understreker Hilde Tonne.

Statnett presiserer til EnergiWatch at det ikke blir fare for rasjonering i overgangen april/mai 2023 før snøsmeltingen begynner, men at de med uttrykket «neste vår» mener våren 2024.

– Det er fortsatt viktig at kraftprodusentene disponerer vannet i magasinene med aktsomhet og tar inn over seg den økte risikoen fram mot neste vinter. Vannet må disponeres opp mot snøsmelting og faren for vårflom, samtidig som det er behov for økt kraftproduksjon inn mot de kaldere månedene. Det er fortsatt usikre tider, og et felles løft for å sikre energiforsyningen over tid krever godt samarbeid, fortsetter hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også