Lucie Addicks er Norwegian Hydrogens nye driftsdirektør – åpner to anlegg i sommer

I løpet av noen måneder har selskapet fått over 200 millioner i EU-støtte, noe Addicks mener har gitt selskapet et solid konkurransefortrinn.
Addicks kommer fra olje- og gassbransjen, hvor hun blant annet jobbet i Aker-systemet og amerikanske National Oilwell Varco (NOV). | Foto: Kristin Støylen
Addicks kommer fra olje- og gassbransjen, hvor hun blant annet jobbet i Aker-systemet og amerikanske National Oilwell Varco (NOV). | Foto: Kristin Støylen

Lucie Addicks begynte i jobben som driftsdirektør i Norwegian Hydrogen 1. april. Hennes oppgave er å bygge en driftsorganisasjon som leverer hydrogen.

Det er mange aktører i hydrogenbransjen, men få selskaper faktisk bygger og produserer grønt hydrogen i dag. I 2024 vil vi ha to produksjonsanlegg i drift, vi er i gang med å etablere de første hydrogenfyllestasjonene i Norden, og vi har nye produksjonsanlegg i prosjekteringsfasen. Jeg mener dette viser at vi både har vilje og evne til å akselerere hydrogenindustrien, Lucie Addicks til EnergiWatch.

Over 200 millioner i EU-støtte

Norwegian Hydrogen har to hydrogenproduksjonsanlegg som skal starte opp i sommer, ett i Danmark og ett på Sunnmøre. Da vil selskapet ha muligheten til å transportere hydrogen i containere og tilby hydrogen til lokal tungtransport ved fyllestasjoner fra datterselskapet, Vireon, som bygger hydrogenfyllestasjoner i Norden.

Vieron fikk over 100 millioner i EU-støtte i april, mens morselskapet Norwegian Hydrogen fikk omtrent det samme i mars. Addicks mener støtten er av stor betydning, både for selskapet og hydrogenbransjen

– Det er utrolig viktig å komme i gang både med produksjon og distribusjon av hydrogen for å muliggjøre nullutslipp i en rekke sektorer. Omstillingen til mer bærekraftig transport kan bare oppnås gjennom samarbeid mellom ulike aktører i bransjen, sier hun og fortsetter:

– Timingen for støtten vi har fått til bygging av produksjonsanlegg og fyllestasjoner i Norden, inkludert Finland og Danmark, er veldig god. Det gir oss et solid konkurransefortrinn, og det er helt nødvendig for å akselerere utviklingen nå i starten.

Hentet fra olje- og gassbransjen

Karrieren til Addicks startet hos Aker Process Systems, som var en del av Aker Solutions. Selskapet leverte prosessteknologi til olje- og gassindustrien.

– Jeg begynte som prosessingeniør, jobbet med prosjekter og teknologi, og avanserte etter hvert til flere lederstillinger. Jeg var ansvarlig for opprettelsen av en teknologi- og FoU-avdeling i selskapet, i tillegg til å lede flere internasjonale kontorer, inkludert avdelinger i Oslo, UK, Frankrike og Korea. 

I 2016 ble Aker Process Systems solgt til amerikanske National Oilwell Varco (NOV), hvor Addicks fortsatte som leder med internasjonalt resultatansvar. I august 2021 begynte hun i Aker BP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto av Norwegian Hydrogen på Hellesylt tidligere i mai. Addicks er nummer to fra venstre. | Foto: Kristin Støylen
Foto av Norwegian Hydrogen på Hellesylt tidligere i mai. Addicks er nummer to fra venstre. | Foto: Kristin Støylen

– Etter 20 år i leverandørindustrien følte jeg behovet for å se ting fra et annet perspektiv, og derfor byttet jeg til Aker BP. Her var jeg ansvarlig for å utvikle nye arbeidsmodeller mellom leverandørene og Aker BPs drift, og jeg ledet arbeidet med å etablere supply chain portfolio management for Aker BPs utbyggingsprosjekter.

Hun har en mastergrad i prosessteknologi fra UCT i Praha og en doktorgrad i termodynamikk fra NTNU.

– Første arbeidsdag ble jeg ønsket velkommen med blomster, møtte entusiastiske kolleger og allerede den andre arbeidsdagen var jeg ute på min første reise i jobben. Det var en god start! sier Addicks.

Norwegian Hydrogen ble etablert i 2020, og bygger en rekke hydrogenproduksjonssteder over hele Norden og har som mål å operere et omfattende distribusjonsnettverk for grønt hydrogen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også