Anne Sagstuen Nysæther er «Årets kraftkvinne 2022»

– Kraftbransjen må være den mest spennende bransjen for tiden! Vi trenger flere kvinner, større mangfold og mange kloke hoder framover.
Det var 56 nominerte til Årets Kraftkvinne 2022. Onsdag delte Terje Aasland ut prisen til Anne Sagstuen Nysæther. | Foto: Olje og energidepartementet
Det var 56 nominerte til Årets Kraftkvinne 2022. Onsdag delte Terje Aasland ut prisen til Anne Sagstuen Nysæther. | Foto: Olje og energidepartementet

Onsdag kveld delte Olje og energiminister Terje Aasland ut prisen «Årets kraftkvinne 2022» til Anne Sagstuen Nysæther, direktør for divisjon Nettstrategi i Elvia.

«Årets Kraftkvinne 2022 har dyp innsikt i og bred kunnskap om kraftbransjen. Hun er en brobygger med handlekraft og integritet. Den siste tiden har hun markert seg som sentral tenker og arkitekt bak en ny nettleiemodell med bred tilslutning og lot seg innføre.» åpnet juryen sin begrunnelse med. 

Kraftkvinnene er et nettverk for alle kvinner i fornybarnæringen, og den årlige prisen deles ut for for å fremme og synliggjøre de dyktige kvinnene i fornybarnæringen.

Nysæther er sivilingeniør fra NTNU i industriell økonomi og teknologiledelse og har tidligere jobbet i PWC, Statnett, Eidsiva Energi og -Nett. 

Siden 2020 har hun vært direktør for divisjon Nettstrategi i Elvia, hvor hun ifølge juryen «bidrar til at selskapet er en vesentlig aktør i bransjen for nye reguleringer, investeringer og forskrifter. Hennes fokus er bærekraftig strøm, langsiktig nettplanlegging, sikker strømforsyning og gode rammevilkår for 2 millioner forbrukere.».

Nysæther er også styreleder i REN og bidrar til retningslinjer og verktøy for å ivareta beste praksis innen prosjekter drift og montering av el-nettet, og hun er sentral i standardiserings- og effektiviseringsarbeidet.

Hun er styremedlem i Norwegian Smartgrid Centre og har nylig mottatt Innovasjonsprisen for nye og smarte fremtidige nettløsninger.

Nysæther tok til sosiale medier etter prisen hvor hun uttrykte at hun var stolt og ydmyk over å få en slik pris.

– Kraftbransjen må være den mest spennende bransjen for tiden! Vi trenger flere kvinner, større mangfold og mange kloke hoder framover, sa Nysæther. 

Det var egne kolleger i Elvia som nominerte henne til prisen.

– Det er en veldig fin tillitserklæring. Når jeg ser kriteriene for å bli nominert synes jeg det er kjekt å se at jeg kan falle innenfor de. Særlig dette som handler om å heie andre frem, som jeg synes er veldig viktig i lederollen min, sa Nysæther i en video lagt ut av Elvia på sosiale medier.

På spørsmål om hvorfor man trenger en slikk pris i 2023, sier Nysæther at kraftbransjen har fortsatt mye å gå på når det handler om mangfold. Både i forhold til kvinneandel og annet mangfold. Prisen hjelper å sette fokus på det temaet.

Hun ser på prisutdelingen som en mulighet til å vise seg frem som bransje.

– Bransjen vår trenger flere kvinner, fordi flere kloke hoder trenger å tenke sammen for å løse de store oppgavene vi står ovenfor.

«Årets kraftkvinne har også vært en av arkitektene bak endringene av flaskehalsinntekter, et svært viktig bidrag for å få ned nettleien i et krevende kraftmarked. Begge disse tiltakene ligger i front i et kraftmarked som skal sikre lavest mulig pris ut til forbrukere i dagens turbulente Europa.» sa juryen under utdelingen. 

Juryen bestod av Kristin Lian i Hafslund Eco, Leif Lia fra NTNU, styreleder Bjarne Aamodt fra Istyrelsen, filosof og forsker Henrik Syse og forfatter og konsulent Anne Grethe Solberg.

De trakk også frem at Nysæther er en ettertraktet formidler og foredragsholder fordi hun forenkler et komplisert fagspråk til noe folk forstår. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også