Hun leder 13 kraftverk - nå ønsker hun flere kvinnelige kollegaer

– Folk har fått øynene opp for viktigheten av fornybar energi, vannkraft og ikke minst hvor viktig det er med norsk kraftproduksjon, sier Linda Haugvaldstad i Hydro Energi, som er blant de nominerte til «Årets kraftkvinne 2023».
NOMINERT TIL ÅRETS KRAFTKVINNE: Linda Haugvaldstad (33) leder 13 vannkraftverk som gir kraft til Stavanger-regionen. | Foto: Hydro Energi
NOMINERT TIL ÅRETS KRAFTKVINNE: Linda Haugvaldstad (33) leder 13 vannkraftverk som gir kraft til Stavanger-regionen. | Foto: Hydro Energi

Onsdag denne uken går kåringen av «Årets kraftkvinne 2023» av stabelen. 52 kvinner som jobber innen fornybar energi er nominerte til årets kåring som finner sted på Det Gamle Biblioteket i Oslo. 

En av de nominerte er Linda Haugvaldstad (33), som er kraftverkssjef i Hydro Energi i «energibyen» Stavanger. Haugvaldstad er aktuell med flere prosjekter i sitt virke som sjef for 13 vannkraftverk som leverer strøm til regionen. 

I dag leder hun et team på 26 personer.

Bygger ut nye kraftverk

I disse dager leder hun utbyggingen av nye kraftverk i Maudal. Haugvaldstad jobber også med levetidsforlengelsen av et kraftverk i Lysebotn, som skulle legges ned, men som hun og hennes team nå har satt i drift igjen på grunn av effektmangel i området. 

– For oss lokalt i Stavanger foregår det veldig mye. Jeg vil trekke fram bygging av nye kraftverk i Maudal samt levetidsforlengelsen av et kraftverk i Lysebotn som skulle legges ned, men som vi nå har i satt drift igjen på grunn av effektmangel, sier Linda Haugvaldstad kraftverkssjef til EnergiWatch.

På tross av sin unge alder på 33 år har hun håndtert store prosesser og krevende organisatoriske endringer. 

Hun har ifølge Hydro Energi bidratt til å lose de ansatte trygt gjennom etableringen av Hydros driftsorganisasjon i Stavanger etter overdragelsen fra Lyse 1. januar 2021. 

Først var Haugvaldstad driftsdirektør i Lyse Produksjon og deretter var hun kraftverkssjef i selskapet.

Et stort ansvar

Haugvaldstad synes selv det er veldig stas å bli nominert til «Årets kraftkvinne»

På spørsmål om hvordan hun synes det er å lede 13 kraftverk svarer hun at det er et stort ansvar og at ansvaret til tider et tungt å bære. 

– Heldigvis står jeg ikke alene. Jeg har så mange flinke kollegaer rundt meg som virkelig står på for å få jobben gjort, sier Haugvaldstad. 

Det mest krevende Haugvaldstad har gjort i sin karriere sier hun er å gå inn i ny stilling som driftsdirektør med påfølgende omorganisering, 11 dager før Norge stengte ned i mars 2020. 

Kollegene er viktigst

Det morsomste hun har gjort er å se hvilke resultater som har blitt oppnådd. 

– Det morsomste jeg har gjort så langt må være å se hvor mye vi som kraftverksgruppe har fått til siden begynnelsen av 2021, når vi ble en del av Hydro Energi. Da fikk vi ny arbeidsgiver, nye roller og organisering, nye datasystemer, ny driftsmodell, ja, listen er lang. Alt dette har vi fått til under en pandemi! Så utrolig mange kjekke nye kollegaer har hjulpet oss og tatt imot oss på et så bra vis, sier Haugvaldstad. 

Når det gjelder hva vi vente oss av «kraftkvinner» fremover så sier Haugvaldstad at hun tror det vil bli flere kvinnelige kolleger. 

– Det må vel være at vi blir flere! Bransjen trenger flere dyktige og engasjerte kvinner, sier Haugvaldstad.

Når det gjelder utvikling i bransjen fremover sier hun at store endringer er på vei. 

– Siden jeg var ferdig å studere til i dag har det skjedd noe stort. Folk har fått øynene opp for viktigheten av fornybar energi, vannkraft og ikke minst hvor viktig det er med norsk kraftproduksjon. Hydro ønsker nå å bygge ut mer fornybar kraft så det håper jeg inderlig at det legges til rette for, sier hun. 

Haugvaldstad vil gjerne si til andre som vurderer å starte i kraftbransjen at det er en fin bransje å jobbe i. 

– Dette er en utrolig kjekk bransje å jobbe i. Det jeg liker spesielt godt er kombinasjonen av tunge teoretiske utfordringer og muligheten til å dra ut på anlegg å se teori i praksis. I tillegg er ikke kraftbransjen så stor. Man møter igjen leverandører, kunder og ansatte i andre kraftselskaper på kurs, konferanser og andre samlinger, sier Haugvaldstad. 

Banet vei for flere

Hydro Energi opplyser at Haugvaldstad er nominert fordi hun I prosessen med overtagelsen har lagt en personalkabal som har bidratt til at de ansatte har fått utviklet seg og vokst. Mange av de ansatte har tatt på seg nye ansvarsområder. 

– Linda er en tydelig og støttende leder som kombinerer sine faglige dyktigheter med å tilrettelegge for et godt miljø på arbeidsplassen. De ansatte blir heiet frem og helse, miljø og sikkerhet er høyt prioritert, sier Maria Tveten kommunikasjonssjef i Hydro Energi til EnergiWatch.

Haugvaldstad har også vært aktiv i bransjenettverk, media, kampanjer og kvinnenettverk for å vise at vannkraften gir kraft til fremtidens muligheter. Hun har også jobbet hardt for å synliggjøre at kraftbransjen også er en bransje for kvinner. 

– Når mange på studiet ville jobbe innenfor olje, gikk Linda for vannkraft. Hun så at det er store muligheter og rom for fornying innenfor vannkraftbransjen. Linda er lidenskapelig opptatt av innovasjon og hvordan nye svar på bransjens utfordringer kan tas i bruk, sier Tveten. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også