Statkraft skrur ned vindsatsningen

Prioriterer vannkraft i revidert strategi.
Birgitte Vartdal tok over som Statskrafts konsernsjef 1. april. Nå har hun justert Statkraft-prioriteringene. | Foto: Johannes Enli Kalleberg/EnergiWatch
Birgitte Vartdal tok over som Statskrafts konsernsjef 1. april. Nå har hun justert Statkraft-prioriteringene. | Foto: Johannes Enli Kalleberg/EnergiWatch

I en justert strategi publisert torsdag, estimerer Statkraft en utbygging av sol, vind på land og batterlagring med en kapasitet på 2,5 GW per år fra med 2026. Det tidligere målet var 2,5-3 GW fra 2025 og 4 GW fra 2030.

Havvindsatsingen er også nedjustert til mellom 6-8 GW. Det forrige målet var 10 GW. Hydrogenmålet fra 2 GW kapasitet innen 2035 er nedjustert til 1-2 GW. 

I meldingen skriver Statkraft at de vil prioritere verdiskapning fra vannkraften. Konsernsjef Birgitte Vartdal sier at de er fornøyde med hva de har fått til så langt.

– Likevel har markedsforholdene for hele fornybarindustrien blitt mer utfordrende. Vi skjerper derfor strategien for å plassere kapitalen til de mest verdiskapende mulighetene, sier Vartdal.

Overfor Aftenposten utdyper konsernsjefen at hun mener vind, sol og hydrogen fortsatt blir viktig for å kutte utslipp, men at de ser et lavere prisbilde fremover.

– Samtidig ser vi høyere kostnader, spesielt innenfor de mer umodne teknologiene. I den nye strategien flater vi derfor ut vekstraten vår, sier hun.

Forrige måned ble det kjent at Statkraft ser etter nye eiere til fjernvarme-virksomheten, noe som blir gjentatt i torsdagens melding. De ser også etter nye investorer til biodrivstoff-enheten Silva Green Fuel og ladeselskapet Mer.

Statkraft har for øvrig gjort noen store investeringer i vår. I mai fullførte de kjøpet av det spanske fornybarselskapet Enerfin, til 21 milliarder kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også