Å Energi har oppgradert kraftverk for 115 millioner

Konserdirektør Jan Erik Eldor sier endringer i skattereglene har vært medvirkende årsak.
Høgefos startet produksjonen i 1921, med fem aggregater. | Foto: Å Energi
Høgefos startet produksjonen i 1921, med fem aggregater. | Foto: Å Energi

Å Energi Vannkraft har installert et nytt aggregat i det over 100 år gamle kraftstasjonsbygningen på Høgefoss i Nissedal, skriver selskapet i en melding.

– Høgefoss kraftverk leverte tidligere 152,1 GWh i året, som tilsvarer det gjennomsnittlige energibehovet til rundt 9 500 boliger. Nå er produksjonen økt til 172,6 GWh, som dekker det årlige energibehovet til rundt 10 800 boliger, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.

Eldor peker på at Stortinget vedtok å endre skattereglene i statsbudsjettet for 2021. Kraftselskapene kan nå utgiftsføre kostnader til opprustning og utvidelse av eksisterende kraftverk umiddelbart, i motsetning til tidligere ordninger.

– Omleggingen av skattesystemet har gjort det mer lønnsomt å modernisere og utvide eldre kraftverk. Dette har vært helt avgjørende for at vi satte i gang med Høgefoss-prosjektet, sier Eldor.

Satsningen hadde en investeringskostnad på rundt 115 millioner kroner. Anlegget er en del av Arendalsvassdraget, der Å Energi har ti hel- og deleide kraftverk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også