Ny Energi-lederen hevder NVE bruker feil tall som kapasitetsgrense i Finnmark

Harald Dirdal mener at det dermed blir for få prosjekter som kommer videre når NVE skal avgjøre hvem som får konsesjon.
Harald Dirdal kritiserer NVEs grense for hvor mye ny fornybar kraftproduksjon som skal få konsesjon i Finnmark, og mener den må økes. | Foto: Linda Sandvik
Harald Dirdal kritiserer NVEs grense for hvor mye ny fornybar kraftproduksjon som skal få konsesjon i Finnmark, og mener den må økes. | Foto: Linda Sandvik

Nord for Ofoten er det kraftmangel, og det må bygges ut mer kraftproduksjon for å dekke opp strømbehovet på Melkøya når gassturbinene skal stenges ned i 2030, eller senest i 2033.

Regjeringen har tidligere sagt at det er plass til 670 MW ny vindkraftproduksjon i Finnmark. 100 MW er fra før av tildelt Varanger Kraft for utvidelse av Raggovidda trinn 3, mens 70 MW er tildelt Finnmark kraft for utvidelse av Hamnefjell. Dermed er det cirka 500 MW igjen.

I et intervju med Montel, sier Harald Dirdal, daglig leder i Ny Energi og prosjektleder for vindkraftprosjektet Davvi, at NVE opererer med feil tall i sin konsesjonsbehandling av ny kraftutbygging i Finnmark.

– NVE har signalisert at de vil basere sin konsesjonsprosess basert på i underkant av 1.000 MW ny kapasitet i Finnmark. Men på sikt er ikke det i tråd med hva Statnett eller det våre undersøkelser tilsier, sier Dirdal til Montel.

Han legger til at han ikke mener at dette er NVEs feil, men at de forholder seg til det de har fått beskjed om fra politisk hold i Energidepartementet.

Slik Dirdal ser det, blir det for snevert å kun fokusere på kraftbehovet til Melkøya når det nå skal utdeles konsesjoner. Han mener det blir økt kapasitet i nettet i årene fremover, og at det må utnyttes ved å gi flere konsesjoner til utbygging av mer ny fornybar kraftproduksjon enn det det nå legges opp til.

EnergiWatch har tidligere laget en oversikt som viser at det er meldt inn over 10.000 MW fordelt på 26 prosjekter, og at det er mulig å nå målet kun med utvidelser av eksisterende vindkraftprosjekter.

Les mer om vindkraftprosjektene i Finnmark:

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også