Fornybar Norge: – Demokratiet legger godt til rette for energikamp med fredelige virkemidler

– Vi bør være varsomme med å sammenligne den 50 år gamle Alta-saken med dagens utbyggingsprosesser, sier Aslak Øverås.
– I dag har kommunestyrene vetorett i vindkraftsaker, ikke bare én gang, men opptil fire ganger fra et prosjekt legges frem, sier Aslak Øveraas i Fornybar Norge. | Foto: Anders Lie Brenna
– I dag har kommunestyrene vetorett i vindkraftsaker, ikke bare én gang, men opptil fire ganger fra et prosjekt legges frem, sier Aslak Øveraas i Fornybar Norge. | Foto: Anders Lie Brenna

I et intervju med NTB om en kommende dokumentarfilm om Alta-aksjonisten Niillas A. Somby som mistet en arm og synet på ett øye da han forsøkte å sprenge en bro for å stanse utbyggingen i 1982, sier produsent Linn Henriksen at dokumentaren ikke bare handler om samiske rettigheter. Hun trekker en linje fra Alta-aksjonen til dagens utbygging av vindkraft og strømnett.

– Det er snakk om å verne naturen for alle – og ikke fortsette å bygge ut. Den kampen kommer alle til gode, sa Henriksen.

Det er ikke bransjeorganisasjonen Fornybar Norge enig i.

– Jeg er ikke enig med produsent Linn Henriksen i at kampen mot kraftutbygging kommer alle til gode. Tvert imot styrer vi mot et kraftunderskudd før 2030 som vil vanskeliggjøre både klimatiltak og nødvendig omstilling i næringslivet. Det vil påvirke folk som lever av natur og er glade i naturen, norske arbeidsplasser og strømpriser, sier Aslak Øverås, kommunikasjonsdirektør i Fornybar Norge.

Han viser til at Miljødirektoratet i en rapport har kommet til at klimatiltakene alene vil kreve opp mot 43 TWh i økt fornybar kraftproduksjon, og påpeker at det utgjør en økning på nesten 30 prosent fra dagens kraftproduksjon.

– Vindkraft på land er den raskeste og rimeligste kilden, men det er ingen tvil om at det må tas større hensyn til natur- og miljøverdier når det bygges ut – og det skjer allerede i veldig mange prosjekter, sier Øverås.

Han mener derfor at det blir feil å se dagens utbygging av vindkraft på land med samme perspektiv som Alta-utbyggingen.

– Vi bør være varsomme med å sammenligne den 50 år gamle Alta-saken med dagens utbyggingsprosesser, sier Øverås til EnergiWatch. 

Slik han ser det, er det en helt annen bevissthet nå, og at det reflekteres i regelverket og prosessene for utbygging av ny kraftproduksjon.

– I dag har kommunestyrene vetorett i vindkraftsaker, ikke bare én gang, men opptil fire ganger fra et prosjekt legges frem, sier Øveraas til EnergiWatch.

Han mener derfor at det nå bør være fullt mulig å diskutere utfordringene og mulighetene knyttet til fornybar kraftproduksjon uten å ta i bruk slike drastiske virkemidler som den kommende dokumentaren omtaler.

– Demokratiet legger godt til rette for energikamp med fredelige virkemidler, sier Øverås.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også